Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:02'de güncellendi)

Altın, Yunanistan'ın temerrüde düşeceği endişelerinin yaygınlaşmasının güvenli liman talebini artırması sonucu, yükseliyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), konu ile ilgili tartışmalara yakın kişilerin verdiği bilgilere göre, Yunan banklarına sağlanan Acil Durum Likidite Yardımı’nı (ELA) dizginlemek için önlemler üzerinde çalışıyor. AMB Yönetim Kurulu’nda sıkıntı çeken Yunan bankalarına yardım sağlanmasına karşı duruş sergileyenler artış gösteriyor.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 1 ton artarak 1,621.7 ton ile 25 Mart'tan bu yana en yüksek sevieysine çıktı. Varlıklar ayrıca 1 Nisan'dan bu yana ilk kez 2 gün art arda yükseliş gösterdi.

Yatırımcıların Mart ayındaki 55.7 tonluk varlık satışı bir yılı aşkın sürenin en büyük satış miktarını oluştururken, Rusya Merkez Bankası aynı ay altın rezervlerinde yaklaşık 30 ton ile altı ayın en büyük artışını gerçekleştirdi. Fiyatlar bu yıl, ABD'de faiz artışının kademeli olacağı spekülasyonuna bağlı olarak yaklaşık yüzde 1.5 yükseldi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek, New York saati ile 13:51'de ons başına 1,202.50 dolara ulaştı. Spot altın yüzde 0.1 artışla ons başına 1,203.90 dolara çıktı.

Dünyanın en büyük altın tüketicisi Hindistan'da bugün Akshaya Tritiya festivali kutlanıyor. Bu geleneksel günde değerli metal alımalrı artıyor ve All India Gems & Jewellery Trade Federasyonu Başkanı Manish Jain, bu festival döneminde altın satışlarının 2014'e göre yüzde 20 kadar artabileceğini kaydetti.

(21:02'de güncellendi)