Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, ABD stoklarının rekor seviyeden genişleme göstermesi ile duraksadı.

Petrol vadelileri, New York’ta varil başına 56 dolara yakın seviyede yatay bir seyir izliyor. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta 489 milyon varile geldi ve Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. CBOE Petrol Volatilite Endeksi, 4 aydan bu yana ilk kez 40 seviyesinin altına geriledi.

Petrolün Mart ayından bu yana gösterdiği yüzde 30’lukyükseliş küresel arz fazlası sorununun süreceği işaretleri ile durdu. ABD, hizmet veren sondaj kulesi sayısının düşürülmesi ile daha düşük bir hızla üretim gerçekleştirse de ülkenin üretimi rekora yakın seyrediyor.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 6 sent düşerek Sydney saati ile 16:52’de varil başına 6.10 dolardan işlem gördü. Kontrat, Çarşamba günü 45 sent gerileyerek 56.16 dolara geriledi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 50 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 5.3 arttı.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 18 sent değer kaybederek varil başına 62.55 dolardan işlem gördğ. Kontrat Çarşamba günü 65 sent gerileyerek 62.73 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.43 dolar seviyesinde.