Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg HT’de yayınlanan Finans Merkezi programının konuğu olan Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Refet Gürkaynak, “Türk lirasının sadece dolar karşısında değil, temel para birimlerinin tümü karşısında değer kaybettiğinin” altını çizdi ve “ABD’de faiz beklentisi ile doların kıymetlendiğinden ve doların tüm para birimleri karşısında yükseldiğinden” söz etti.

Ben Bernanke’nin başkanlığı döneminde Fed’de ekonomist olarak görev yapan Gürkaynak, konut piyasasındaki artışlar hakkında sorulan soruya karşılık “Türkiye’deki konut piyasasının işleyişini maalesef hiç anlayamıyorum” dedi.

Piyasa faizinin Türkiye’de yaşanan siyasi gerilimin bir sonucu olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın faizleri arttırmamasına rağmen piyasa faizlerinin arttığı bir ortamda, siyasi aktörlerin 2005 yılında olduğu gibi Merkez Bankası’na müdahale etmeyi bırakması gerekiyor” dedi.

Piyasalar üzerinde siyaset baskısı bulunuyor diyen Gürkaynak, seçim beyannameleri hakkında “HDP’nin programı daha özgürlükçü olmakla beraber, CHP’nin ekonomik vaatlerini reel gerçeklere daha yakın buluyorum” dedi ve “Benim sosyal adalet anlayışıma göre devletin düzenleyiciliğine ihtiyaç var. Bu noktada 3 tip piyasa işleyişi karşımıza çıkıyor: İlki ‘oldukça etkin ama adaletsiz’ bir kapitalizm. Diğeri ‘ahbap-çavuş ilişkilerine dayalı’ bir kapitalizm ve sonuncusu ‘sosyal demokrasiye dayanan ve daha az etkin ama adil’ bir kapitalizm” diye ekledi.

Gürkaynak, Merkez Bankası bağımsızlığının önemli olduğunun altını çizerek, HDP’nin Merkez Bankası hakkında “parlamentoya bağlı ama özerk olsun” önerisini mümkün görmüyorum şeklinde konuştu ve “Türkiye’nin ekonomik problemlerinin Merkez Bankası müdahalesiyle düzeltilebilir halde olmadığını, yapısal düzeyde sorunlar bulunduğunu” ifade etti. Gürkaynak, yapısal sorunların giderilmesinde ise kadınların işgücüne katılımından, genç işsizliğinden ve eğitim sistemine yönelik politikalardan dem vurdu.