Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) varlık alım programını erken bitirmeyeceğini, ancak zamanı geldiğinde bu programı azaltarak (tapering) değil, bir defada sonlandıracağını kaydediyorlar.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin üçte ikisinden fazlası, AMB'nin parasal genişlemeyi (QE), planlandığı üzere, eylül 2016'da sonlandıracağını ve katılımcıların çoğunun bunu varlık alımlarını azaltmadan (tapering olmaksızın) yapacağını kaydettiler. Analistlerin kalan kısmı, politika yapıcıların kalan kısmı, politika yapıcıların programı, Aralık 2016 ile Aralık 2017 arasındaki bir dönemde, kademeli olarak azaltarak sonlandıracağını düşünüyor.

Rekor düşük seviyedeki borçlanma maliyetlerinden kullandırılan yoğun teşvikler, zayıf euro ve ucuz enerji, AMB'nin enflasyon hedefine çabuk ulaşabileceği ve geçen ay başlatılan 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) programı erken sonlandırabileceği spekülasyonunu güçlendiriyor. Ancak politika sıkılaştırması ile ilişkili riskler, Fed'in parasal genişlemeyi azaltmaya hazır olduğunu duyurması ile birlikte küresel piyasalarda volatilitenin arttığı 2013 yılında yakından izlendi.

Brüksel'de ING Belgium SA kıdemli ekonomisti Julien Manceaux, "Bazıları, enflasyon 2016 yazından önce doğru yola girerse, Mayıs ayında varlık alımlarının azaltılabileceğini düşünebilir, ancak ardından politika yapıcılar muhtemelen bilanço genişleme hedefini kaçıracak," dedi ve "Bu nedenle, program bitmeden önce varlık alımlarının azaltılmayacağını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.