Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

Petrol fiyatları Suudi Arabistan’ın Yemen’deki operasyonunu genişletmesi üzerine Ortadoğu’daki rezervlerin zarar görme riski ile Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeden işlem görüyor.

Suudi Arabistan, Suudi Haber Ajansı’nın açıklamalarına göre kara birliklerini ülkenin güney sınırına sevketti. ABD’deki petrol firmaları, sondaj kulesi sayısını Ekim 2010’dan bu yana en düşük seviyeye çekti.

Petrol Nisan ayında yüzde 20 yükseldi. Geçtiğimiz hafta açıklanan resmi veriler, ABD’nin 85 yılın en yüksek stoklarına erişmesinin ardından küresel arz fazlasının süreceğine işaret ediyor.

Chicago’daki Price Futures Group kıdemli piyasalar analisti Phil Flynn, “Piyasalar Yemen’deki gelişmelerden endişe duyuyor. Stoklar artmaya devam ediyor, fakat kule sayısındaki azalma etkisini gösterecektir” dedi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde yerel saat ile 09:15’te 42 sent artış ile varil başına 57.57 dolardan işlem gördü. Fiyatlar son 6 hafta boyunca yükseldi ve 23 Nisan’da 57.74 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 40 aşağısında seyrediyor.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 12 sent yükselerek varil başına 65.40 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.82 dolar seviyesinde.

(17:10'da güncellendi)