Analistler Fed'den sürpriz beklemiyor
-
Analistler Çarşamba günkü Fed kararını Bloomberght.com için değerlendirdi
ABD Merkez Bankası Fed, Açık Piyasa Komitesi'nde alacağı para politikası kararlarını ve sözlü yönlendirmesini Çarşamba TSİ 21'de açıklayacak. Fed Mart ayında faiz artışı öncesinde sabırlı olacağı yönündeki taahhüdü kullanmamış, ancak yıl sonu faiz tahminlerini indirerek, piyasaları rahatlatmıştı. Piyasalar ABD'den gelen ve başta tüm beklentilerin altında kalan Mart ayı istihdam verisinin olduğu zayıf verileri ve Fed'in bu hamlesini faizlerin büyük olasılıkla Eylül veya daha sonraki bir toplantıda artırılabileceği şeklinde yorumlamıştı. Böylece dolardaki ralli yavaşlarken, ABD piyasaları gevşek para politikasının süreceği umuduyla yükselmişti. Piyasaların bir başka beklentisi de faizlerin beklenenden daha sınırlı adımlarla artırılacağı oldu.
Buna göre Fed'in yarın piyasalara vereceği mesaj çok önemli olacak. Fed'in ABD'de ilk çeyrekte yaşanan zayıflığa ciddi vurgu yapması piyasalarda olumlu bir havaya sebep olabilir. Fed'in açıklamasında ABD'de çekirdek enflasyonun toparlanma işaretleri göstermesi de etkili olabilir. ABD'de yarın büyüme verisi de açıklanacak.
Bloomberg'ün 22-24 Nisan'da düzenlediği ankete katılan 59 ekonomistin yüzde 73'ü, 2006 yılının Haziran ayından bu yana yapılacak ilk faiz artırımının Eylül ayında yapılacağını öngördü. Bu oran Mart ayındaki ankette yüzde 37 seviyesindeydi ve bu ankette ekonomistlerin çoğunluğu Haziran ya da Temmuz'da faiz artırımı bekliyordu.
Bloomberght.com'a konuşan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan, Fed'in önünde iki alternatif olduğunu söyledi. Manukyan bu seçenekleri şöyle sıraladı: ''Gelişmeleri kış etkisi olarak okumayı tercih ederek son gelen büyüme ve istihdam verisini göz ardı eder. 'Ilımlı' olarak tanımladığı büyümeyi daha da aşağıya revize ederek olan bitenin soğuk havadan daha farklı bir şey olduğunu kabul eder. Ben birinci maddeye uygun davranacaklarını düşünüyorum." Manukyan'a göre Fed'in Mart ayı istihdam verisini kalıcı olarak kabul etmesi pek mümkün değil ancak eğer bu gerçekleşirse önemli bir geri adım olacak.
Fed'in enflasyon görünümü konusunda bir dengelenmeye işaret etmesinin şahin olarak algınalanabileceğini söyleyen Manukyan "Faiz arttıracağından değil bundan sonra gelecek kuvvetli verilerin daha fazla önem kazanacağından. Diğer faktörlerin içinde olduğunu var saydığım dolar bu toplantıda da kendi adı ile yer bulmayacaktır. Mart ayından bu yana hareketsiz kalsa da Fed’in içine su serptiğini sanmıyorum" diye konuştu.
Gelen verilerin ardından faiz artışı için Haziran ayının gündem dışı kaldığının söylenebileceğini kaydeden Manukyan, Fed'in bundan böyle kesin tarih vermeyeceğini ve bunun piyasada daha fazla volatilite ve belirsizlik getireceğini ifade etti.
Manukyan "Son toplantıda sabırlı kelimesinin açıklamadan çıkmasını yeterli bulan Lacker’in şerh koymasını beklemiyorum ama bir şahin çıkacaksa Lacker olacaktır. Gelen veriler açıklamada önemli değişiklikler yapılmasını zorlaştırdı. Beklentiler zaten Eylül-Aralık dönemine kaydığından ancak yukarıda bahsettiğim ekonomi-istihdam görünümü sabit tutulurken enflasyon-petrol görünümünde düzeltmeler yapılırsa biraz daha ses çıkartabilir" ifadelerini kullandı.
HSBC Küresel Piyasalar Direktörü Fatih Keresteci yarınki FOMC'nin dünkü sert piyasa hareketine rağmen belki de son dönemlerin en az önem atfedilen toplantısı niteliğine haiz olacağını belirtti. Metindeki üç ayrı unsura yakında bakılmasının faydalı olacağını ifade eden Keresteci bunları şöyle sıraladı:
"İlk olarak Fed'in ekonomik gidişata ilişkin görüşleri. Son toplantıda istihdama yönelik olarak vurgulanan "güçlü" ifadesinin zayıf Mart ayı rakamlarının ardından değişikliğe uğrayıp uğramayacağı merak ediliyor. Bizim görüşümüz, Fed'in büyük resme ve ana trende odaklanıp bu görüşü koruyacağı yönünde. Enflasyon cephesinde ise son rakamlar hafifçe de olsa yukarı yönde sürpriz yaparak Fed'in elini rahatlatıcı yönde gelmişti. İkinci unsur, genel ekonomik görünüm uzerindeki risklere ilişkin değerlendirme olacak. Son toplantıda aşağı ve yukarı yönlü risklerin "hemen hemen dengeli" olduğu yönündeki ifadenin korunması bekleniyor. İlk çeyrek boyunca gelen göreceli olarak zayıf veriler sonrasında bu ifadenin olumsuz manada değişikliğe uğraması ciddi bir piyasa yansıması yaratabilir. Üçüncü olarak, Fed'in para politikası duruşu, yani 'işgücü piyasasında daha fazla iyileşme' ve 'yüzde 2'lik enflasyon hedefine yaklaşılması hususunda makul şekilde emin olmak' ifadelerinin aynen korunması bekleniyor. Bu üç ana unsurda yapılacak olası bir değişiklik ya da eklemelerin, ilk faiz artırım tarihi ve sonrasındaki sürece ilişkin beklentileri etkilemek suretiyle, şüphesiz piyasa yansımaları olacaktır."
Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu da Fed'den bilgi olarak bir yenilik ve sözlü yönlendirmede bir farklılık beklemediğini söyledi. Hatipoğlu bir süredir ABD'den gelen verilerin Fed'in istediği ivmede gelmediğini, buna ek olarak enflasyon ve büyümeye ilişkin veri setinin beklenenden yumuşak gelmesinin de faiz artırım sürecinde acele edilmemesini gerektirdiğini belirtti.
Açıklamalarda büyük olasılıkla istihdam verilerindeki bozulmanın dönemsel olduğu ve kalıcı olmayacağı, ücretlerde fark edilir bir kıpırdanma olduğu ancak bunun henüz faiz artışı için yeterli ivmede olmadığının ifade edilebileceği tahmininde bulunan Hatipoğlu "Ayrıca enflasyon artışına da vurgu yapılarak tıpkı ücretlerde olduğu gibi bu noktada da hafif bir hareketlenme olduğu, ancak henüz adım atmak için erken olduğuna dair cümleler olabilir. Son olarak ekonomik büyümenin daha fazla yol kat etmesi gerektiği söylenebilir. Sonuç olarak yeni bir açıklama olmasını beklemiyorum; bir önceki bölümün devamı şeklinde bir açıklama olması daha muhtemeldi" şeklinde konuştu.
Fed'in yarın çok ciddi bir sürprize imza atmasını beklemeyen analistler, sözlü yönlendirmede ilk çeyrekteki zayıflığın üstünde ne kadar durulacağının piyasalar açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.
BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com