Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Petkim'den yapılan açıklamaya göre, şirket 2015'in ilk üç aylık döneminde 937 milyon lira ciro yaptı.

Geçen yılın ilk çeyreğinde 37 milyon lira net kar açıklayan Petkim, bu yılın ilk çeyreğinde ise yaklaşık 84 milyon lira brüt, 44 milyon 400 bin lira da net kar elde etti.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2014 yılında tamamlanan yatırımlarla kapasitesi yüzde 13 artarak büyüyen şirketin, operasyonel verimliliğinin arttığını, enerji ve birim ham madde maliyetlerinde azalma yaşandığını ve böylece son dönemlerdeki çeyrek bazında en iyi finansal sonuçlarından birinin ortaya çıktığını belirtti.

Geçen yıl, 5 yılda bir yaptıkları planlı bakım duruşlarının gerçekleştirildiğini, duruş maliyetleriyle birlikte 200 milyon dolarlık yatırımın tamamlanarak Petkim'in hacminin yüzde 13 büyüdüğünü dile getiren Korkut, "Bu beklediğimiz bir durumdu; çeyrek bazlı baktığımızda son dönemlerin en iyi finansal verilerine ulaştık. Bu verimliliğin kalıcı etkileri olacağını görüyoruz. Bizim için sürdürülebilir karlılık hedefi önemli, buna göre hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Korkut, petrokimya piyasalarını etkileyen iki temel etkenin petrol fiyatları ve Dövizdeki değişimler olduğunun altını çizdi. Şirketin bu konuda aldığı doğru pozisyon sayesinde finansal sonuçlara katkı sağlandığını belirten Korkut, Türkiye için ideal petrol fiyatının varil başına 75-80 dolar bandı olduğunu vurguladı. Korkut, petrol ve dövizde yaşanan dalgalı dönemde müşterilerin üretim gücüne destek olmak adına ihracatlarını kısarak iç piyasaya daha fazla önem verdiklerini ifade etti.

Korkut, ayrıca Petkim'de 2015 içerisinde de 125 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü, Petkim Konteyner Limanı için ise geri sayımın devam ettiğini kaydetti.

AA