Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS) Nisan ayında 3,66 puan azalarak 52,85 değerine gerilediğini söyledi.

Olpak, MÜSİAD'ın oluşturduğu SAMEKS verilerininin Nisan ayı sonuçlarını MÜSİAD genel merkezinde açıkladı.

Toplam 16 aydır SAMEKS verilerini bin 100 işletmeden edindikleri veriler ışığında paylaştıklarını anımsatan Olpak, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Bileşik Endeksi'nin, Nisan ayında 3,66 puan azalarak 52,85 değerine gerilediğini kaydetti.

Olpak, "Nisan ayındaki 52,85 değeriyle SAMEKS, 50 baz puanının üzerinde yer alarak ekonomik canlılığa işaret etmiştir. Endekste gözlenen düşüşte, sanayi sektörünün 3,31 puan, hizmet sektörünün ise 3,81 puan hız kaybetmesi etkili olmuştur" dedi.

SAMEKS Sanayi Endeksi'nin bu ay, önceki aya göre 3,31 puanlık bir azalış göstererek 55,25 değerine indiğini aktaran Olpak, "Bilhassa stoklar alt endeksinde görülen 12,36 ve tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksinde görülen 8,80 puanlık hız kaybının, bu düşüşteki en önemli rolü oynadığı görülmektedir. Bunlara ek olarak, üretim (5,62 puan), istihdam (1,42 puan) ve yeni sipariş (1,27 puan) alt endeksleri de, Nisan ayında hız kaybetmiştir. Satın alım (3,68 puan) alt endeksinde ise artış gözlenmiştir" bilgilerini verdi.

Nisan ayında gerileyen istihdamın SAMEKS Hizmet Endeksi'ndeki düşüşte önemli rol oynadığını anlatan Olpak, şunları kaydetti: "SAMEKS Hizmet Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre 3,81 puan azalarak 51,88 puana inmiştir. Tedarikçilerin teslimat süresi (5,83 puan) ve istihdam (5,01 puan) alt endekslerinde görülen azalışlar, Hizmet Endeksi'ndeki hız kaybının en önemli etkenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında, iş hacmi (3,19 puan), satın alım (2,62 puan) ve stoklar (2,54 puan) alt endekslerinde gerçekleşen azalışlar da, Hizmet Endeksi'nin düşüşünde etkili olmuştur"

"Hizmet sektöründe iş hacminin yavaşlaması, istihdamda bir azalmaya neden olmuştur"

SAMEKS Sanayi Endeksi'nin bu ay 3,31 puan düşerken, Hizmet Endeksi'nin de 3,81 puan gerilemesine karşın her iki endeksin de 50 baz puanın üzerinden seyrettiğine dikkati çeken Olpak, şöyle devam etti:

"Her iki endeksin de 50 puanın üzerinde seyretmesi firmaların, ekonominin gidişatına yönelik iyimser beklentilerini devam ettirdiklerini göstermiştir. Mart ayında hızlı bir şekilde artan sanayi üretimi, satışların aynı hızda artmamasından dolayı stok birikmelerine neden olmuş, bu da Nisan ayında üretimin yavaşlatılmasını beraberinde getirmiştir. Sanayi sektörü firmaları, girdi alımlarını artırmaya devam ederken, istihdamda ise önemli bir değişim gözlenmemiştir. Hizmet sektöründe ise iş hacminin yavaşlaması, istihdamda bir azalmaya neden olmuştur."

Olpak, Türk Lirası'nın, gelişmekte olan diğer ülke para birimleri karşısında negatif yönde ayrışması ve Dolar/TL kurunun rekor seviyelerde seyretmesinin, Türkiye ekonomisi için bir risk unsuru oluşturmaya devam ettiğini söyledi. Olpak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dış talebin, 2015 yılı ocak-mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, avro hesabıyla yüzde 13,1 artmasına karşın, dolar hesabıyla yüzde 6,8 azalması, iç talebin ise ılımlı seyrini sürdürmesi, ekonomi için diğer olumsuz göstergeler arasında yer almaktadır. Buna karşılık, 2015 yılı Nisan ayında ise, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi gibi öncü verilerde gözlenen artışlar ilk çeyrekte durgun bir görünüm arz eden Türkiye ekonomisinin, 2. çeyreğe iyi bir başlangıç yaptığını göstermiştir. Bunu destekler nitelikte, SAMEKS Endeksi de Nisan 2015 dönemindeki 52,85'lik değeriyle 50 baz puanı üzerindeki seyrini sürdürmüş ve ekonomik aktivitedeki hareketliliğe işaret etmiştir. Endeksin önümüzdeki aylardaki seyrinde; iç ve dış politikanın yanı sıra uluslararası piyasaların özellikle Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politikalarının etkili olmaya devam etmesi beklenmektedir."

Türkiye ekonomisinin kurdaki oynaklıktan zarar gördüğünü belirten Olpak, "Yıllarca ucuz dolarla ithalat yapıp pahalı avroyla ihracat yaptık. Burada para kazandık, bu doğru. Ancak bu durum gelinen noktada artık sürdürülemez. Artık ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmeliyiz" ifadelerini kulandı.

AA