TOBB 71. Genel Kurulu toplandı
-
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı var
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Seçimler ülkemizde daha parlak bir gelecek inşasına başlangıç olmalı. Ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalı, reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz. Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı var" dedi.
TOBB'un 71. Genel Kurulu "1915-2015 Aynı Ruh Aynı Heyecan Bölgesel Yıldızdan Küresel Yıldıza" sloganıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın katılımıyla gerçekleşti.
"Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı var"
Haziran'daki genel seçimlere işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu seçimlerin Türkiye'de daha parlak bir gelecek inşasına başlangıç olması gerektiğini bildirdi.
"Ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalı, reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı olduğunu, yeniden bir yapısal reform gündemi oluşturarak, yeni bir büyüme hikayesi yazılması gerektiğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, seçimden sonra kurulacak yeni hükümetten ve parlamentodan da beklentileri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nun (KKDF) kaldırılması, özel sektör üzerindeki girdi maliyetlerin azaltılmasını sağlayan cesur bir adımdı. Aynı cesur adımları damga vergisi, peşin vergi ve elektrikteki TRT payı için de bekliyoruz. İstihdam üzerinde yüklerin de rakiplerimiz seviyesine indirilmesi bekliyoruz. Vergi sistemi mevzuatı basit ve net olmalı ki, bürokratların keyfi yorumuna muhtaç kalmayalım. Gelin vergisini aksatmadan ödemiş olanları ödüllendirelim. Yargı süreçleri mutlaka hızlandırılmalı. Belirli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkim artık zorunlu olmalı. Son dönemde görüyoruz ki iflas ertelemesi ve iş davaları giderek daha fazla istismar ediliyor. Buna karşı da tedbir alınmalı. Belki de en önemlisi, iş adamı işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Zaten veriyoruz. Peki, keyfi kararla haksız yere bir müteşebbisin hayatını karartan bürokrat niye dokunulmaz olsun. Nasıl özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli."
"Bu 'hep bana' anlayışını bırakın"
Hisarcıklıoğlu, yüksek katma değerli sanayi faaliyetlerinin özel programlarla desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, ihracat taşımalarına navlun ve akaryakıt desteği sağlanması, OSB'lerin demiryolu bağlantılarının artırılması gerektiğini vurguladı ve Ortadoğu'ya ve Kuzey Afrika'ya ihracatta, ulaşım hatlarında sıkıntılar yaşadıklarını belirterek alternatif güzergahların açılması gerektiğini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, bankaların işlem ücreti aldıklarına dikkati çekerek, "Kamu otoritesi ne kadar sınırlandırmaya çalışsa da bir yolunu buluyorlar. Artık bu vicdansızlığı, bu 'hep bana', 'hep bana' anlayışını bırakın" dedi ve 2015 seçimlerinin Türkiye'nin yeniden ayağa kalkması için milat olması gerektiğini belirterek, Haziran'dan sonra seçimsiz 4 yıl olduğunu, bu fırsatı Türkiye'nin değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Bu dönemin güçlü reformların dönemi olması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Yeni Meclisimiz AB üyelik sürecini canlandırmaya da odaklanmalı. İhtiyaç duyulan reformlar, tüm partilerinin katılımı ve uzlaşmasıyla süratle tamamlanmalı. AB üyesi bazı ülke liderlerinin vizyonsuz, haksız, kabul edilemez tavırlarına rağmen, kendimiz için bunu başarmalıyız. Zira Türk halkı AB standartlarında yaşamaya layıktır. " diye konuştu.
"Risklerden uzak durmakta fayda var"
Bu yılın küresel ekonomide sürprizlerle dolu bir yıl olacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ABD, Avrupa, Rusya ve Çin ekonomilerinin dalgalı seyir izlediğini ancak Avrupa ekonomilerinde canlanma devam ederse, Türkiye'nin bundan olumlu etkileneceğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, petrol fiyatlarının son dönemde artmasıyla Rusya ekonomisindeki daralmanın sınırlandığına dikkati çekerek, dünyada bir toparlanma olduğunu ancak yetersiz kaldığını dile getirdi.
"Sürprizlere hazır olup, risklerden uzak durmakta fayda var" diyen Hisarcıklıoğlu, düşen petrol fiyatlarının dış ticaret açığını olumlu etkilediğini ancak, ihracat, turizm, yatırım ve uluslararası müteahhitlik işlerini kısıtladığını belirtti.
İç piyasada işlerin durgun olduğuru ifade eden Hisarcıklıoğlu, tahsilatta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması, hem de Avrupa'nın canlanmasıyla, iç piyasa ve ihracatın daha olumlu seyretmesini ve büyümenin hızlanmasını umduklarını belirterek, "2015, düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak" dedi.
"Maç bu sene bizim sahamızda oynanıyor"
Türkiye'nin bu sene G20'nin dönem başkanlığını, kendisinin de B20 dönem başkanlığını üstlendiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Küresel sorunlarımıza, küresel çözümleri, ancak G20'de bulabiliriz ve G20 liderlerini etkileyebilecek, küresel gündemi yönlendirebilecek çok önemli bir fırsat önümüzde. Maç bu sene bizim sahamızda oynanıyor. Küresel ekonominin kuralları, Türkiye'nin liderliğinde kurgulanıyor. Bu zamana kadar B20'de çok uluslu dev şirketlerin patronları ya da patron kulüpleri başkan olmuştu. Ama bu sene ilk defa iş dünyasının tüm kesimlerini temsil eden bir Oda camiası, yani bizler B20'ye başkanlık ediyoruz" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, çalışmalarını sadece Türkiye ile de sınırlandırmadıklarını ifade ederek, Hem Türkiye'yi, hem de B20'yi anlatmak için 5 kıtada, 12 büyük toplantı organize ettiklerini bunların 5'ini tamamladıklarını anlattı.
Toplamda 158 bin kilometre yol yaptıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Dünyanın etrafını 4 kez dolandık. Hem G20'de, hem de B20'de 'KOBİ'ler nasıl büyür', 'büyük şirketlerle nasıl ortaklılar kurar' meselesini gündemin ana maddesi haline getirdik. Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ile birlikte Dünya KOBİ Forumu'nun kuruluş çalışmalarını başlattık. Altı ay önce 'Türkiye G20 dönem başkanlığında varlık gösteremez' diyorlardı. Ama bugün hem G20'de Türkiye'nin, hem de B20'de Türk iş dünyasının gündemi nasıl belirleyeceğini herkese gösterdik."
"Mesleki eğitim sistemini üzerimize almaya hazırız"
Hisarcıklıoğlu, hayata geçirdikleri projelere ilişkin bilgiler de vererek, oda ve borsaların Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansları ile bin 158 proje yaptıklarını bunlara hibe kaynak miktarının 706 milyon lira olduğunu belirtti.
Türkiye'nin gündemine girişimciliği sokmak için kurdukları Kadın ve Genç Girişimci Kurullarının, geçen yıl bin 300 faaliyet gerçekleştirdiğine dikakti çeken Hisarcıklıoğlu, Hazine ile beraber ileri teknolojiye dayanan yeni girişimlere 100 milyonlarca lira yatırım yapacak bir fonların fonunu hayata geçireceklerinin altını çizdi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ilk defa kurulacak bu büyük fonla yeni fikri olan, hızlı büyüme potansiyeli olan KOBİ'leri destekleyeceklerinin altını çizerek, ayrıca Kalkınma Bakanlığı ile birlikte "TOBB Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Vakfı"nı kurmak için birlikte çalıştıklarını bildirdi.
Odalar ve borsaların, UMEM Beceri'10 projesi ile mesleki eğitimde tecrübe sahibi olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Biz, 365 Oda-Borsamız ile mesleki eğitim sistemini üzerimize almaya hazırız" dedi.
Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarının modernizasyonunu yaptıklarını ifade ederek, "Daha önce modernize ettiğimiz 7 gümrük kapısına ilave olarak, Gürcistan'a açılan Çıldır-Aktaş, Nahcıvan'a açılan Dilucu ve İran'a açılan Esendere ve Kapıköy kapılarını yapıyoruz. Öte yandan Halkalı Gümrüğü'nü, Çatalca'da yeniden inşa ediyoruz. Yenilenen gümrük kapılarımızla bekleme süresi yarıya indi. Türkiye, Lojistik Performans Endeksinde 9 sıra birden yükseldi. Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya en iyi örnek proje olarak gösterildik. Ülkemizde birileri de hiç bir başarıyı cezasız bırakmıyor bundan da üzüntü duyuyoruz" diye konuştu.
"Lefkoşe Tahkim Merkezi" kurma çalışmalarına başlayacağız
Türkiye, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ile birlikte "Lefkoşe Forumu"nu başlattıklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu forum kapsamında tarihte ilk defa bu dört ülkenin iş dünyası kuruluşlarının aynı masaya oturduğunu, aynı belgeye imza attığını, bundan sonra da "Lefkoşe Tahkim Merkezi" kurma çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, ABD ile AB arasındaki TTIP konusunun iş dünyasını yakından ilgilendirdiğine dikkati çekerek, "Amerikan Ticaret Odası ile birlikte, Türkiye'nin de bu anlaşmada yer alması veya Türkiye-ABD arasında STA yapılması konusunda kapsamlı bir rapor hazırladık. Raporumuzu, önümüzdeki aylarda hem kamuoyu ile paylaşılacağız, hem de TOBB olarak ABD hükümeti ve Kongre'ye sunacağız" ifadesini kullandı.
İnovasyonun önemine değinen Hisarcıklıoğlu, dördüncü sanayi devriminin makineler ve insanlar arasındaki bağlantıyı artıracağına, üretim sistemlerini yüzde 30 hızlandıracağına, verimliliği yüzde 25 yükselteceğine dikkati çekti.
Hisarcıklıoğlu, bu sürece geçmeyi başaran ülkelerin her yıl, diğer ülkelere, 5 yıl fark atar hale geleceğini ifade ederek, Türkiye'nin bu büyük değişimin dışında kalmaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracatı yakalayacaklarına inandıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünyada tanınan en az 10 Türk markası üreteceklerini, Paris'in sokaklarını, New York'un caddelerini, Şangay'ın meydanlarını Türk markalarıyla donatacaklarını söyledi.
AA