Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Analistler ABD ticaret açığını nasıl değerlendiriyor?

Analistler ABD ticaret açığını nasıl değerlendiriyor?

Analistler, ABD ticaret açığının 6 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasını nasıl değerlendiriyor?

Giriş: 06 Mayıs 2015, Çarşamba 09:44
Güncelleme: 07 Mayıs 2015, Perşembe 07:52

Olumsuz gelen ABD ticaret verisi ile ilgili iki büyük soru işaret bulunuyor. Ticaret açığının ne kadarı bir uyarı niteliğinde, ne kadarı güçlü doların ABD’nin küresel piyasalarda rekabet edebilirliğini zayıflattığına yönelik bir sinyal veriyor?

ABD Ekonomik Analiz Kurumu’nu Salı günü açıkladığı verilere göre ticaret açığı Mart ayında 51.4 milyar dolara yükseldi. Ticaret açığı, kurumun ilk çeyrek dönem büyüme beklentisini açıkladığı zaman tahmin ettiğinden daha yüksek seviyede gerçekleşti. Bu da bir sonraki tahminler açıklandığı zaman hükümetin ilk çeyrekte ABD ekonomisinin yıllık bazda yüzde 0.2 büyüdüğünü belirtmek yerine daraldığını raporlaması anlamına gelebilir.

Batı Kıyı limanlarının yeniden faaliyete geçmesi ve bu limanlar yoluyla yapılan ithalatın artması, ticaret açığının 6 yılın en yüksek seviyesinde gelmesinde oldukça etkili oldu. Daha fazla ithalat yapılması açığın büyümesi anlamına geliyor. Ancak geciktirilmiş işlerin temizlenmesinin ardından ithalatların normal seviyeye gerilemesi dolayısıyla uzun vadede endişe edilecek bir durum bulunmuyor. Çünkü biriken işlerin ortadan kalkması ile birlikte ticaret açığı daralacak. (Ticaret açığı, ithalat ve ihracat arasındaki fark anlamına geliyor)

Daha endişe verici olasılık ise güçlü doların Amerikan ihracatını yurtdışına aşırı pahalı hale getirmesi. Öte yandan güçlenen dolar ABD için yabancı malları daha ucuz hale getirerek ithalatı teşvik ediyor.

JPMorgan Chase ekonomisti Daniel Silver, müşterilerine yazdığı bir notta, “İhracattaki zayıflık liman bağlantılı mı yoksa güçlü dolardan mı kaynaklanıyor bunu bilmiyoruz” ifadesini kullandı.

Diğer ekonomistler verideki olumsuzluğu ana nedeni olarak liman aksaklığını gösteriyorlar. Capital Economics ABD baş ekonomisti Paul Ashworth, “Evet, güçlü dolar bir etken ancak döviz hareketleri reel ticaret akışlarına bu kadar hızlı ve dramatik şekilde etki etmez” dedi. Ashworth yaptığı değerlendirmede insanların satın alma şekillerini döviz kurlarındaki hareketlenmenin ardından hemen değiştirmediklerini, bunun zaman aldığını belirtti.

Barclays Capital ekonomisti Jesse Hurwitz, “Net ticaret dengesinin önümüzdeki birkaç çeyrek dönemde genel olarak büyümeyi etkileyebileceğini düşünüyoruz. Bu durum kısmen Amerikalıların daha fazla tüketmesinden ve güçlü dolardan kaynaklanıyor.