Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, uluslararası kreditörlerle gelecek hafta yapılacak toplantıda bir anlaşmaya varılması konusunda ciddi olduğunu göstermek zorunda. Aksi takdirde ülke Yunan bankalarına uygulanan likidite kurallarının sıkılaştırılması riski ile karşı karşıya kalabilir.

Görüşmelerin gizli olması dolayısıyla isminin açıklanmaması şartlıyla bilgi veren iki yetkiliye göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri 11 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında ilerleme kaydedilmesini istiyor. İlerleme kaydedilmezse AMB yetkilileri Yunan bankalarının acil durum likidite yardımına erişimini sıkılaştırmayı değerlendirecek. Yunan bankaları batmamak için AMB’nin sağladığı bu yardımı güveniyor. Bir politika yapıcı Yunan sermayesi üzerindeki kesinti en son geçen yıl görülen seviyelere yükseltmeye hazır olduklarını belirtti.

Söz konusu girişim Yunanistan krizi ile ilgili üst düzey politika yapıcılar arasındaki rahatsızlığı yansıtıyor.  Müzakereler sürürken, Yunan banka mevduatlar daralıyor ve AMB likiditesi ülkenin en önemli desteği haline geliyor. Euro Bölgesi yetkilileri Yunanistan’ın ödeme gücü ile ilgili endişe ediyorlar.