Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri ve tahvilleri, istihdam verisindeki artışın ekonominin hız kazanmakta olduğu iyimserliğini artırması, ancak bu hızın Haziran ayında faiz artırımına gitmeye yetecek denli iyi olmaması ile birlikte, yükseldi. Sterlin ve İngiltere hisse senetleri, Muhafazakarların seçimler sonrası parlamentoda çoğunluğu kazanmasının ardından güçleendi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:51'de, yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 2.14'e indi ve böylelikle faiz haftalık artışını geri verdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü. Avrupa hisse senetleri Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, sterlin yüzde 1.5 değer kazandı ve İngiltere hisseleri bir ayın en düşüğünden yükseldi.

ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında, zaten düşük açıklanan Mart ayı istihdamının aşağı yönde revize edilmesinin ardından sıçrama yaptı ve işsizlik oranı Mayıs 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi. Bu veriler, ABD'de firmaların ekonominin toparlannacağına ilişkin güvenlerinin sürdüğünü gösteriyor.

Tarım dışı istihdam Nisan ayında 223,000 arttı ve Nisan ayı istihdamı 85,000 artışa revize edildi. İşsizlik oranı ise yüzde 5.5'ten yüzde 5.4'e geriledi. Fed politika yapıcıları, ekonominin ilk çeyrekte yavaşlamasının ardından, Fed'in faiz artırımlarının zamanlaması konusunda karar verebilmek için istihdam verilerini dikkatle izliyor.

New York'ta Wells Fargo Investment Institute başkanı Darrell Cronk, "Bu, hisse senetleri için tam da doğru bir istihdam rakamı," dedi ve "Tam da olmamız gereken yerde. Ne çok fazla, ne de çok az. Ekonomi 200,000 istihdam artışının biraz üzerinde olmalı, ancak eğer 300,000'e yaklaşılırsa, enflasyonist baskılar ve ekonominin çok ısınmakta olduğu hakkında konuşulmaya başlanır. Bu nedenle bu rakam mükemmel" şeklinde görüş bildirdi.

(17:15'te güncellendi)