Dolar 'reflasyon'dan muzdarip
Dolar, reflasyon işlemlerinin kaybedenleri kazananlara çevirmesi ile zorda
5.3 trilyon dolarlık döviz piyasasında yeni moda olan sözcük: Reflasyon
Deflasyon tehdidi, geçtiğimiz yılın büyük çoğunluğunda Norveç, İsviçre ve Kanada para birimlerinin yanı sıra euroya aşağı yönlü baskı uyguladı. Ancak geçtiğimiz ay bu para birimleri, görünümlerinin aydınlanmasına paralel olarak en iyi performansları sergilediler. Öte yandan dolar, istikrarsız seyreden ABD genişlemesinden zara gördü ve 2011’den bu yana en büyük kaybı gösterdi.
Yatırımcılar, geçtiğimiz yılın en kötü performanslarını sergileyen para birimleri ile ilgili iyimser bir tutum sergilemeye başlıyorlar. Bu iyimserlikte, ABD dışındaki merkez bankalarının sağladığı teşviklerin sürdürülebilir bir ekonomik büyüme yaratmaya destek olduğu işaretleri etkili oluyor. Öte yandan petrolün toparlanması ile birlikte traderlar deflasyon işlemi olarak bilinen iddialarını düşürdüler. Deflasyon işlemleri, ABD ekonomisinin dünyanın geri kalanından daha iyi durumda göründüğü iddiası ile birlikte dolara destek sağlayan pozisyonlar olarak biliniyor.
New York’taki Lazard Asset Management sabit getiri yöneticisi Yvette Klevan, “Reflasyon insanların şu sıralar anlamaya çalıştığı yeni bir tema. Çünkü yıllardır tam tersi için mücadele ediliyordu. Bu durum doların zayıflamasına yönelik bir işaret olabilir” dedi.
Dolarda yükseliş beklentisi ile pozisyon açan hedge fonları ve diğer büyük spekülastörler, şimdiler bu pozisyonlarından çıkış yapıyorlar. Doların yükseleceği beklentisi ile açılan net uzun pozisyonlar üst üste 6. hafta da düşüş gösterdi. Ocak ayında rekor yüksek seviyeye ulaşmışlardı.
Enflasyon önemli ekonomilerde merkez bankaları hedeflerinin altında seyrederken, fiyatlar İsviçre ve ABD dışında tüm G10 ülkelerinde düşüşü sonlandırdı.
Avrupa para birimleri, 29 Nisan’da açıklanan veri ile en geniş anlamda para arzının 5 yılın en büyük genişlemesini göstermesinin ardından yükseliş kaydederek enflasyonun ivmeleneceğine işaret etti. Petrol Mart ayındaki düşük seviyesinden yaklaşık yüzde 40 artarak varil başına 59.24 dolara geldi ve fiyat artışı beklentilerini destekledi. Petroldeki yükseliş Norveç ve Kanada gibi emtia üretici ülkelerin ticaret dengelerinde iyileşme sağladı.
Kron dolar karşısında geçtiğimiz ay yüzde 7.7 ralli yaptı. Euro, İsveç kronu, Rusya rublesi ve Kolombiya pesosu en az yüzde 5 yükseldi.