Yabancıların Türkiye'ye ilgisi devam ediyor
-
Birleşme ve satın almalarda yılın ilk dört ayında toplam değeri yaklaşık 5 milyar dolarlık, çoğunluğu yabancılar tarafından olmak üzere 60 işlem gerçekleştirildi
Birleşme ve satın almalarda yılın ilk dört ayında toplam değeri yaklaşık 5 milyar dolar olmak üzere 60'a yakın işlem gerçekleştirilirken bu işlemlerin yarısından fazlasını yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi.
Yıl başından bugüne kadar olan dönemde yabancılar Türkiye'de 40 şirket satın aldı. Yabancıların bu dönemde en fazla ilgi gösterdiği sektörler bilişim, imalat, enerji ve perakende oldu. Yerli yatırımcılar da dahil edildiğinde bu yıl birleşme ve satın almalarda yıl başından bu yana 60'a yakın işlem gerçekleştirildi.
Uzmanlar, geçen yılın aynı dönemine göre yabancıların satın aldığı şirket sayısında azalma olmasına rağmen işlem hacminde önemli oranda artış gerçekleştiğini ifade ediyor.
Bu yılın en çok dikkati çeken satın almalarının başında Yıldız Holding şirketlerinden Ak Gıda'nın yüzde 80'inin Fransız Lactalis Group'a, yemeksepeti.com'un Alman online yemek sipariş platformu Delivery Hero'ya ve Boyner Grup'un yüzde 30,68'lik payının Katarlı şirket Mayhoola for Investments'e satışları geldi.
- "Bu yıl da üretim, perakende, gıda, enerji ve sağlık en çok ilgi çeken sektörler arasında"
Deloitte Türkiye Durum Tespit, Birleşme ve Satın Almalar Lideri Başak Vardar, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaklaşan genel seçimler ve kur hareketinin yarattığı tedirginliğe rağmen yatırımcıların Türk şirketlerine ilgisinin devam ettiğini söyledi.
Bu yılın ilk dört ayındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin birkaç gün önce açıklanan Ak Gıda ve yemeksepeti.com satışları da dahil olmak üzere toplam değerinin yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Vardar, toplamda 60'a yakın işlemin gerçekleştiğini ifade etti.
Bunların yaklaşık yarısını yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Vardar, bu yıl da üretim, perakende, gıda, enerji ve sağlık sektörlerinin en çok ilgi çeken sektörler arasında yer aldığını kaydetti.
- "İşlem sayısı açısından öne çıkan ülkeler Almanya, ABD ve Fransa oldu"
Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler ise 2015 yılı başından bu yana yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği toplam işlem sayısının 40 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen işlemlerin toplam açıklanan değerinin 1,3 milyar dolar olduğunu ifade eden Cantekinler, değeri açıklanmayan büyük hacimli işlemlerin de etkisiyle toplam işlem hacminin 3 milyar dolara ulaştığını tahmin ettiklerini söyledi.
İşlem sayısı açısından öne çıkan ülkeler Almanya, ABD ve Fransa olurken, işlem hacmi bazında Almanya, Çin ve Katar'ın üst sıralarda yer aldığını kaydeden Cantekinler, yabancı yatırımcıların 2015'te en çok ilgi gösterdikleri sektörlerin, bilişim, imalat, enerji ve perakende olduğunu belirtti.
Cantekinler, 2015 yılında bugüne kadar gerçekleşen yabancı yatırımcı işlemlerini incelediklerinde, 2014'ün aynı döneminde 47 olan yabancı menşeli işlem sayısının 2015'te az da olsa düşüş gösterdiğini ve 40'a gerilediğini aktararak, şunları söyledi:
"Toplam işlem değerlerinde ise farklı bir görünüm mevcut, geçtiğimiz yıl aynı dönemde açıklanan yabancı menşeli işlem değeri 798 milyon dolar olurken, tahmini işlem değerleri de eklendiğinde toplam işlem değerinin 900 milyon dolar seviyesine ulaştığı tahmin edilmekteydi. Bu sene ise bu seviyelerin önemli oranda üzerine çıkıldığını görmekteyiz. Bu artışta özellikle yemeksepeti.com - Delivery Hero işlemi gibi büyük hacimli bazı işlemler önemli rol oynamaktadır."
AA