KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Tüm dünyada tahviller, borçlanma piyasalarında küresel satış dalgasının derinleşmesi ile birlikte değer kaybetti ve buna bağlı olarak, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş ayın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa hisse senetleri son dört günde ilk kez düşerken, dolar zayıfladı ve petrol değer kazandı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, altı baz puan yükselerek, New York saati ile 07:52'de, yüzde 2.34'e çıktı. Euro Bölgesi tahvillerinin göstergesi olan 10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi 12 baz puan sıçrayarak yüzde 0.73'e ulaşırken, Japon tahvillerinin faizi de yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.5 düştü ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 geri çekildi. Şanghay Borsası hisse senetleri yükselişini üçüncü güne taşıdı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Petrol New York'ta yüzde 1.9 artarak varil başına 60.38 dolara çıktı.

ABD Hazine tahvilleri, bu haftaki 64 milyar dolarlık tahvil satışı öncesi değer kaybetti ve faizlerin 13 baz puan yükseltmesine neden olan dünkü kayıplarını daha da genişletti.

Frankfurt'ta Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymetler strateji müdürü Christoph Rieger, "Bu durumda yeni olan, piyasaları ABD tarafının aşağı itmesi gibi görünüyor," dedi ve "Arzın artması ile birlikte, zira bu bir faktör, piyasa halen düşük seviyeleri test etmeye yönelebilir. Şimdi kesin hareket etmenin zamanı değil" yorumunda bulundu.

Goldman Sachs Group Inc., Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişleme planına ilşkin abartılı beklentilerin küresel tahvil değerlemelerini aşırı seviyelere çıkardığını ve bunun da Avrupa tahvillerinde "büyük çaplı ve sürekli" bir satış tetiklediğini ve bu satışların diğer piyasaları etkilediğini kaydetti.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, Zürih'te yaptığı açıklamada, Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının, zamanlamasının belli olmamasına karşın, yapıldığı zaman, piyasaları hareketlendirecek bir "rejim değişikliği" olacağını söyledi.

Standard Chartered Bank kıdemli stratejisti Manpreet Gill, "Mayıs ayının ilk yarısı, risk olayları açısından, uzun zamandır görmediğimiz kadar yoğun," dedi ve "Piyasalar, yılın ilk çeyreğiinin ne denli güçlü olduğu dikkate alındığında, bu yoğun takvime tepki veriyor ve kar realizasyonu için fırsat arıyor. Tüm varlık sınıflarında gördüğümüz bu" şeklinde görüş bildirdi.

Yetkililer, Yunanistan'ın, AMB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil fonlamayı yeniden değerlendirmeye alması ile birlikte, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapacağı borç geri ödemesini hazırladığını kaydettiler. Yunanistan'ın bugün borç ödemesi için talimat verdiği belirtildi.

(15:25'te güncellendi)

Advertisement