EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya’nın cari işlemler fazlası, Mart ayında 2008’den bu yana en yüksek seviyeye genişleme gösterdi. Söz konusu yükselişte ticaret dengesindeki gelişme ve yurtdışı gelirlerin artması etkili oldu.

Malite Bakanlığının Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Japonya, en geniş kapsamlı ticaret göstergesinde 2.8 trilyon yen (23 milyar dolar) miktarında bir fazla verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 2.1 trilyon yen seviyesindeydi.

Enerji ithalatı faturasının hafiflemesi, zayıflayan yenin etkisiyle artan turist akışı ve Japon şirketlerin yurtdışı yatırımlarından gelen gelirlerin yükselmesi cari fazlanın artmasına destek oldu. Cari fazladaki yükseliş, yurtiçi tüketici ve işletme harcamalarındaki düşüşten olumsuz etkilenen ekonomiye destek sağladı.

Nomura Holdings Inc. ekonomistlerinden Minoru Nogimori, “Cari fazla tüm alanlarda gelişme gösteriyor. Ekonomi için pozitif olduğu açık. Japonya’ya yurtdışından varlık biriktiriyor” dedi.

Başbakan Shinzo Abe, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini 20 yıllık durağanlıktan çıkarmak için reflasyonal bir politika izliyor. Söz konusu politika yeni dolar karşısında Aralık 2012’den bu yana yaklaşık yüzde 30 geriletti. Yen dolar karşısında Tokyo saati ile 08:59’da 119.83 yenden işlem gördü.

Japonya’nın petrol ithalatı faturası, petrol fiyatlarındaki düşüşü takiben Mart ayında bir yıl önceye göre 751 milyon yen geriledi.

Advertisement