Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30’da güncellendi)

Petrol, ABD’nin arz fazlası sorununun hafiflediği işaretleri ile varil başına 61 doların üzerinde işlem görerek kazançları genişletiyor.

Petrol vadelileri, Salı günü yüzde 2.5 yükselmesinin ardından New York’ta yüzde 1.8 kadar artış gösterdi. American Petroleum Institute’un verilerine göre petrol stokları 8 Mayıs’ta sona eren haftada 2 milyon varil gerileme gösterdi. Stoklar böylece düşüşü ikinci haftaya taşımış oldu. Çarşamba günü açıklanacak resmi veri öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler stokların 250,000 varil düşüş göstereceği tahmininde bulunuyor. OPEC’e göre küresel talep bu yıl artış gösterecek.

Petrol, ABD’li şirketlerin hizmet veren sondaj kulesi sayısını Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye çekmeleri ile Mart ayında görülen 6 yılın en düşük seviyesinden toparlanıyor. Goldman Sachs Group Inc.’e göre petroldeki ralli, yükselen fiyatların şirketleri sondaj çalışmalarını artırmaya teşvik etmesi ile duraksayabilir.

CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Piyasalar ABD’de üretimin düştüğü senaryosunu fiyatlıyor. Ancak fiyatların üretimi tekrar canlandıracak kadar yükseleceği yönünde bir endişe de bulunuyor” dedi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.08 dolar yükselerek varil başına 61.83 doları gördükten sonra New York saati ile 07:23’te 61.22 dolardan işlem gördü. Kontrat, Salı günü 1.50 dolar artış ile 60.75 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 19 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 15 yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 38 sent veya yüzde 0.6 değerlenerek varil başına 67.24 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.97 dolar seviyesinde. Daha aktif olan Temmuz vadeli kontrat 36 sent artış ile 67.74 dolardan işlem gördü.

(15:30’da güncellendi)