Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Yunanistan ekonomisi, uluslararası kreditörlerin ülkenin Euro Bölgesi’ndeki yeri ile ilgili şüphelerini dile getirmeleri ile birlikte ilk çeyrekte resesyona geri döndü.

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu’nun Çarşamba günü açıkladığı verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla Mart itibarıyla sona eren üç aylık dönemde yüzde 0.2 daraldı. Bir önceki çeyrek dönemde yüzde 0.4 gerileme görüşmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 0.5’lik bir gerileme öngörüyordu.

Yunanistan geçtiğimiz yıl II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü ekonomik gerilemeden toparlandı. Sıkıntılı dönem, ülkenin ekonomik hasılasının yaklaşık yüzde 25’ini götürdü, her dört kişiden biri işsiz kaldı. Bu durum, Başbakan Alexis Tsipras liderliğindeki hükümetin Ocak ayında seçimleri kazanmasına zemin sağladı. Tsipras hükümeti, Euro Bölgesi ortaklarından kurtarma paketi koşullarının hafifletilmesini talep ediyor.

Ekonomi 6 yıllık daralmanın ardından 2014 yılında yüzde 0.8 genişledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geçtiğimiz hafta Yunanistan için 2015 yılı yurtiçi hasıla büyümesi tahminini yüzde 0.5’e indirdi. Önceki tahmini yüzde 2.5 seviyesindeydi.