Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, Yunanistan sorunun derinleşmesiyle yaşanabilecek sıkıntıların, komşu ülke Bulgaristan'a sıçrayacağından endişeleniyor.

Morgan Stanley’in raporuna göre, bir yıl önceki bankacılık krizini yaşayan ve Avrupa Birliği'ndeki tüm ülkelerden fazla Yunan bankası bulunan Bulgaristan, Yunanistan'ın temerrüde düşmesi halinde en zayıf halka olacak. Yunanistan'ın AB fonlarını kaybetmekle karşı karşıya kaldığı dönemde, Bulgaristan tahvilleri Almanya tahvillerinden iyi performans gösteriyor.

Hisse senedi ve tahviller bu hafta tüm dünyada düşerken, Yunanistan'ın temerrüt olasılığı, ABD faiz oranlarının yükselmesiyle artan risklere yenisini ekledi. Bulgaristan, Avrupa’nın en düşük kamu borç yükü sayesinde kısmen korundu ve hükümet bütçe açığını düşürmeyi planlıyor. Yükselen mevduat seviyeleri ve karlar, ülkenin bankacılık sektörünü geçen yıla göre daha dayanıklı hale getirdi.

Union Investment Privatfonds GmbH  yatırım uzmanı Dmitri Barinov, “Riskler, Bulgaristan için göz ardı edilecek cinsten değil. Ancak riskler kontrol altında" diye yorumladı.