Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'da güncellendi)

Dolar, ABD’de perakende satışların Nisan ayında büyük bir değişiklik kaydetmediğini gösteren verinin ardından Perşembe günü 4 aya yakın bir sürenin en düşük seviyesine yakın bir seyir izliyor. Citigroup Inc.’e göre ABD’nin ekonomik göstergeleri Ocak ayından bu yana beklentilerin altında kalarak Fed’in faiz artırımını erteleyeceğine işaret etti. Dolar, Mart ayına kadar üst üste 9 ay boyunca yükseliş kaydetti.

New York’ta bulunan Westpac Banking Corp. baş Döviz stratejisti Richard Franulovich, “ABD perakende satışlar verisi hayal kırıklığı yarattı. Göreceğimiz herhangi bir toparlanma yükseliş etkisiz kalacaktır. Dolayısıyla dolardaki zayıflık günün konusu olacak” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.7 gerileyerek 23 Mart’tan bu yana en büyük bir günlük düşüşü göstermesinin ardından Londra saati ile 07:51’de yüzde 0.3 düştü ve 1,151.43 puana geldi. Endeks geçtiğimiz aydan bu yana yaklaşık yüzde 4.1 geriledi. Endeks 30 Haziran’dan 31 Mart’a kadar olan periyotta ise yüzde 20 ralli yapmıştı.

Dolar euro karşısında, Çarşamba günü yüzde 1.2 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.5 geriledi ve 1.1410 dolar seviyesinden işlem gördü. Dolar euro karşısında geçtiğimiz aydan bu yana yüzde 6.6 geriledi. Dolar yen karşısında yüzde 0.6 gerilemesinin ardından 119.26 yen seviyesinde yatay seyretti. 

New York merkezli Samson Capital Advisors LLC yöneticisi Jonathan Lewis, “Dolar sağlam bir nedenden dolayı bir taş gibi düşüyor. ABD ekonomisinin zayıflaması ve Fed’in beklemede kalması, dolarda yükseliş beklentili önemli bir yatırım tezini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

ABD'de perakende satışlar, Nisan'da yatay seyrederek beklentinin altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.2'lik artış olacağı yönündeydi. Mart ayı verisi ise yüzde 1.1 artışa güncellendi.

(15:40'da güncellendi)