Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Petrol, ABD rafinelerinin petrol kullanımlarını 4 ayın en büyük oranında düşürdüğünü gösteren resmi verinin açıklanmasının ardından 3. günde de 60 doların altında seyrediyor.

Petrol vadelileri, New York’ta günün erken saatlerindeki yüzde 1.1 kadar gerilemesini azalttı ve yüzde 0.4 düştü. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıkladığı verilere göre rafineri kullanımı 8 Mayıs’ta sona eren haftada 1.8 yüzde puan yavaşlayarak Ocak ayından bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Uluslararası Enerji Ajansı’ya (IEA) göre Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) üyeleri Pazar paylarını korumak için üretimlerini artırıyorlar.

Petrolün 6 ayın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanmanın ardından varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksama gösteriyor. Petrol fiyatlarında görülen toparlanmanın arz fazlası sorununu alevlendirdiği spekülasyonları arasında ABD stoklarının 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil yukarısında seyretmesine rağmen ülkedeki petrol şirketleri rekor hıza yakın seviyede üretim gerçekleştirdiler.

Londra'daki CMC Markets Plc. kıdemli analisti Michael Hewson, "Petrol fiyatlarında tepe noktasını gördük. ABD ekonomisine dair veriler, hayal kırıklığı yaratmanın yanı sıra, potansiyel bir yavaşlamaya işaret ediyor. Önümüzdeki hafta arz fazlasının sürmesi halinde varil fiyatının 3 dolar civarında düşmesini bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 23 sent kadar gerileyerek Londra saati ile 13:26’da varil başına 60.27 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 25 sent gerileyerek 60.50 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 36 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 arttı.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 5 sent yükselerek varil başına 66.86 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.53 dolar seviyesinde. Daha aktif olan Temmuz kontratı 19 sent yükseldi ve 67.46 dolardan alıcı buldu.

(16:10'da güncellendi)