Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisindeki yavaşlama beklenenden hızlı gerçekleşiyor. Bu durumla baş etmek üzere Çin Merkez Bankası (PBoC), Kasım 2014 ve Mart 2015'te gerçekleştirdiği indirimlerin ardından 3. kez faiz indirimine gitti.

Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7 ile 2009’dan bu yana en düşük hızda büyüdü, yıl sonu büyüme tahminleri ise karamsar bir tablo çiziyor. Öncü göstergeler ekonomide yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor.

Geçtiğimiz günlerde merkez bankasından yapılan açıklamada, “Mevcut durumda ekonominin yeniden dengelenme süreci hızlandı. Dış talepteki dalgalanma da göreceli olarak yüksek seyrediyor. Çin ekonomisi hala ciddi bir aşağı yönlü baskı altında” ifadelerine yer verilerek son 6 ayda 3. kez faiz indirimine gidildi.

Açıklamada ayrıca bankacılık sistemindeki likiditenin genel olarak yeterli olduğu ve piyasa faizlerinin düştüğü vurgulanarak, gelişmelerin mevduat faizlerinin üst limitini artırmaya alan açtığı belirtildi.

Pekin’deki Bocom International Holdings Co. ekonomisti Li Miaoxian, “Faiz haddi ve zorunlu karşılık oranında yapılan indirimler, anlamlı düzeyde bir büyüme ile toparlanmak adına yeterli değil. Çin Merkez Bankası’nın ekonomik tabloya yardımcı olması için bilançosunu genişletmesi gerekiyor” şeklinde görüş bildirdi.

Çin MB faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, 2007-2015 yılları arasında bankanın faiz müdahaleleri şu şekilde gerçekleşti.