Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Adana Hacı Sabancı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nda yapılan "Dış Ticaret ve Teşvikler'' toplantıda Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, 2014'te TÜİK rakamlarına göre ihracatın 157,2 milyar dolar gerçekleştiğini belirterek, serbest bölge ve bavul ticareti eklendiğinde bu rakamın 172 milyar dolara çıktığını vurguladı.

Bu rakam, 2002 yılındaki 32 milyar dolarlık ihracatla mukayese edildiğinde ne kadar büyük atılım olduğunun görüleceğine işaret eden Yıldırım, "Buna, 52 milyar dolarlık hizmet ihracatını da eklememiz gerekirse şu anda Türkiye, 224 milyar dolarlık ihracat potansiyeline çıkmış bir ülke. 2014 yılında dünyada mal satmadığımız ülke kalmadı. Türkiye'nin en önemli pazarı, halen Avrupa Birliği ülkeleri. TÜİK rakamlarıyla olan ihracatın halen 68 milyar dolarını Avrupa'ya yapıyoruz. Orta Doğu bizim için önemli bir pazar. Toplam ihracatımızda yüzde 22,5 gibi paya sahip. Orta Asya ve Orta Afrika ülkeleri de bizim için önemli. İleride Afrika'ya olan ihracatımızı daha da arttıracağız. Dünya ülkeleri, Afrika'da büyükelçiliklerini kapatırken biz 43'e yükselttik" ifadelerini kullandı.

İhracat teşviklerine de değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yılda 1 milyar liraya yakın ihracat teşviki ödemesi yapıyoruz. Adanalı firmalarımıza, 2014 yılında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu desteklerinden 14,7 milyar dolar ödeme yaptık. Bunların biraz daha artmasını hedefliyoruz. Bütün bunlar içinde gerek yatırım teşvik modelimizi gerekse ihracata yönelik desteklerimizi dinamik bir şekilde sürekli destekliyoruz."

AA