Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Carry trade’in kolay olduğu varsayılıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutması ile birlikte euroyla borçlanmak ve getiriyi faiz oranlarının yüksek olduğu ekonomilere yatırmak anlamına gelen “carry trade” ile yatırımcılar oluşan büyük farkı kar olarak eve götürüyorlar.

Söz konusu strateji yaklaşık bir ay önceye kadar işe yarıyordu. Ancak küresel piyasaların düzensiz seyretmesi ve euronun düşmek yerine ralli yapmaya başlaması ile birlikte planlar bozuldu. Bloomberg anketine katılan stratejistlerin neredeyse tümü euroda düşüş öngörüyordu. UBS Group AG endeksine göre carry trade stratejisini benimseyen yatırımcılar, Mart ayından bu yana yüzde 3.5 oranında kayıp verdiler.

Londra’daki Mizuho Bank Ltd. hedge fonu satış müdürü Neil Jones, “İşe yaramıyor. Bu işlem tekrar karlı hala gelecektir ancak şu sıralar değil” dedi.

Eurodaki beklenmedik yükseliş pek çok bakımdan ekonomiye ayna tutuyor. Euro Bölgesi ekonomisinin tahmin edilen kadar kötü durumda olmadığına ve deflasyon ihtimalinin bulunmadığına yönelik işaretler geliyor. Öte yandan dolar, ABD verilerinin beklentilerin altında kalması ile zayıflıyor. Fed’in faiz artırımı zamanlaması ile ilgili beklentiler öteleniyor

Carry trade stratejisindeki bozulma, eurodaki beklenmedik toparlanmadan kaynaklandı. Geleneksel yöntemde, spekülatörler değer kaybetmesini veya sabit seyretmesinin bekledikleri para biriminde borçlanma yaparlar. Ancak euro geçtiğimiz ay yüzde 3.4 ralli yaparak spekülatörleri zora soktu.