Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’nin kaya petrolü üretimindeki artış ile ilgili spekülasyonlar ile fiyat volatilitesinin 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ile varil başına 60 dolara yakın bir seyir izliyor.

Petrol vadelileri, Cuma günü düşüşü 3. güne taşımasının ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. Petrol volatilitesi geçtiğimiz hafta yüzde 14.7 ile Eylül 2013’ten bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Baker Hughes Inc. verilerine göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı, 15 Mayıs itibarıyla 8 gerileyerek 660’a geriledi. Sondaj kulelerindeki düşüş 23 haftadan bu yana en küçük gerileme olarak kaydedildi.

Petroldeki toparlanma, artan fiyatların üretimi teşvik edeceği ve arz fazlası sorununun sürmesine yol açacağı spekülasyonları ile varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksıyor. Resmi verilere göre ABD petrol stokları 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Piyasa, ABD üretiminde bir hareket görene kadar bu seviyelerde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Önümüzdeki haftalarda üretimde kayda değer bir düşüş görmezsek piyasa tedirginleşebilir” dedi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI)kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 22 sent gerileyerek Singapur saati ile 15:24’te varil başına 59.91 dolardan işlem gördü. Kontrat Cuma günü 19 sent düşüş ile 59.69 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 52 altında seyrediyor. Daha aktif olan Temmuz kontratı 18 sent yükseliş ile 60.72 dolara geldi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı 15 sent değerlenerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında varil başına 66.96 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar geçtiğimiz hafta yüzde 2.2 arttı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.25 dolar seviyesinde.