Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, faiz oranlarının 2016 yılı başına kadar sıfıra yakın tutulması yönündeki çağrısını yineledi. Evans, enflasyonun Fed hedefinden hala uzak seyretmesi dolayısıyla ilk faiz artırımının ardından kademeli bir yükseliş yapılması gerektiğini vurguladı.

Evans, “Tahminime göre enflasyon 2018’e kadar yüzde 2’lik hedefimize yükselmeyecek. Simetrik hedefimizle ilgili kredibilite kaybından kaçınmanın yolu, yüzde 2’lik hedefe ulaşmada yeterli genişlemeci tutumu korunmadan geçer” dedi. Evans’ın bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunuyor.

Fed, Aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tuttuğu gösterge federal fon oranını, işgücü piyasasının gelişme göstermesi ve enflasyonun yüzde 2’lik hedefe yönelme işaret vermesi halinde yükselteceği açıklamasında bulunmuştu. Geçtiğimiz ay sonunda Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğu, merkez bankasının sıkılaştırmaya Eylül ayında başlayacağını öngörmüştü.

Evans, “Ekonomik görünüm ve risk dengeleri ile ilgili değerlendirmem faiz oranlarının gelecek yılbaşına kadar yükseltilmemesi yönünde” değerlendirmesinde bulundu.

Evans, "Fed, faiz kararlarına toplantı bazında karar veriyor. ABD'de yılın ikinci yarısında yüzde 2.5-3 büyüme görebiliriz. Altyapı yatırımları için maliye politikası içinde imkanlar var. ABD ekonomisi zayıf ilk çeyrek ardından toparlanacak. ABD ekonomisinde doğal işsizlik oranı %5 düzeyinde" değerlendirmelerinde bulundu.