Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Nagel'a göre yuanın uluslararası rezerv para olmasının yolu IMF'den geçiyor. IMF, önde gelen para birimlerinden oluşan Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine yuanı eklerse bu yol açılmış olacak.

Çin'in para birimi yuan, uzun zamandır rezerv para olma konusunda ABD dolarına euro dışında en büyük aday olarak görülüyor. Bunun nasıl gerçekleşeceği tartışılırken, Almanya Merkez Bankası Bundesbank'tan konuyla ilgili önemli bir yorum geldi.

Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Nagel'a göre yuanın, uluslararası rezerv parası olarak kullanılmasının anahtarı IMF'nin elinde. Nagel'a göre IMF, Özel Çekme Hakları'nın değer hesaplanırken kullanılan sepeti gözden geçirebilir ve yuanı bu sepete ekleyebilir.

IMF'nin kullandığı bir uluslararası rezerv para birimi olan Özel Çekme Hakları; euro, Japon Yeni, sterlin ve ABD dolarından oluşuyor.

Nagel, eğer IMF, yuanı, Özel Çekme Hakları sepetine eklerse, her IMF üyesinin bu paraya dolaylı olarak da olsa yatırım yapmış olacağına dikkat çekiyor. Nagel, "Bu durum, yuanın genel olarak uluslararası rezerv parası olarak tutulma olasılığını arttıracaktır" diyor.

Almanya ve Fransa, yuanın Özel Çekme Hakları sepetine eklenmesi fikrini destekliyor. IMF, beş yılda bir gerçekleştirdiği gözden geçirmeyi bu sene sonuna kadar sona erdirmiş olacak.

Standard Chartered ve AXA Yatırım'a göre, eğer yuan Özel Çekme Hakları sepetine eklenirse, en az 1 trilyon dolarlık küresel rezervlerin Çin varlıklarına akacak.