Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Malezya’nın devlet ait olan petrol şirketi Petronas’a göre petrol fiyatlarındaki ralli, ABD kaya petrolü üretiminin güçlü devam ettirmesi ile uzun sürmeyebilir.

Petroliam Nasional Bhd. (Petronas) Başkan ve CEO’su Officer Wan Zulkiflee Wan Ariffin Pazartesi günü Kuala Lumpur’da gerçekleşen bir konferansta, “Petrol varil başına 100 dolara yakın bir seviyeye geldiğini görmemiz yıllar alacak. ABD kaya petrolü üretiminin direncini hafife aldık. Hala bu düşüşten çıkma yolunda mücadele veriyoruz” dedi.

Petrol, ABD stokları ve üretiminin genişlemesi dolayısıyla şiddetlenen küresel arz fazlası ile birlikte 2014’te yaklaşık yüzde 50 geriledi. Petrol fiyatları Mart ayında görülen 6 yılın en düşük seviyesinden toparlanma gösterdi ancak Goldman Sachs Group Inc. ve Societe Generale SA’dan analistler arz fazlası sorunun devam etmesi ile birlikte rallinin uzun sürmeyeceği tahmininde bulunuyorlar. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), OPEC’in pazar payı mücadelesi vermesinin etkisiyle üretimi artırabileceğini belirtti.

Petronas CEO’su olarak 1 Nisan’da göreve gelen Wan Zulkiflee, “Görünüm iç açıcı değil. Sektör sıkıntılı bir dönemden geçiyor. 2008-2009 resesyonundan kaynaklanan düşüşten bu yana en dramatik dönemlerden birini yaşıyoruz” diye konuştu.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 1.19 dolar yükselerek Singapur saati ile 15:25’te varil başına 60.88 dolardan işlem gördü. Daha aktif olan Temmuz kontratı 1.13 dolar artış ile 61.67 dolara geldi. Fiyatlar 100 dolar üzerini en son Temmuz 2014’te gördü. Fiyatlar bu yıl yüzde 14 yükseldi.