Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan liderler kurtarma fonunun serbest bırakılması için yapılacak bir anlaşmanın yakın olduğunu belirtirken, kreditörler ülkenin henüz gerekli şartları yerine getirmediğini ifade ediyorlar. 

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis dün akşam ülkesindeki Star TV'ye verdiği röportajda ''Anlaşmaya çok yakınız. Bir hafta içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Dün daha erken saatlerde konuşan Başbakan Alexis Tsipras ise, uzun ve zorlayıcı müzakerelerin ardından iki tarafa faydalı olacak bir anlaşma için son düzlükte olduklarını belirtmişti.

Yunanistan'ın kemer sıkma politikaları karşıtı hükümeti daha önce birçok kez uzlaşmanın yakın olduğunu belirtmiş, daha sonra istihdam piyasası ve emekli maaşı gibi konularda somut adımlar görmek isteyen kreditörler tarafından yalanlanmıştı.

Avrupa Birliği'nin Ekonomiden sorumlu Komisyoncusu Pierre Moscovici dün yaptığı açıklamada Yunanistan'ın kurtarma fonu için şartları yerine getirmek noktasında ilerleme kaydettiğini kabul etse de henüz son düzlükte olmadıklarını belirtmişti. Moscovici ''Ülkedeki likidite durumu oldukça sıkıntılı ve anlaşma sağlamak için kalan zaman da sınırlı'' ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan tahvilleri dün geriledi ve 10 yıllık tahvil faizinde Ocak'tan bu yana en ciddi yükseliş kaydedildi. 2 yıllık tahvil faizi ise 308 baz puanlık artışla yüzde 23.99'a çıktı. Bloomberg'ün verilerine göre Yunan tahvilleri halen son 1 ayın en iyi performans gösteren kağıtları konumunda. Atina Borsası ise, Avrupa Komisyonu'nun bir anlaşma sağlamak için çaba sarf ettiğini gösteren bir haberin ardından yüzde 1.6 yükseldi. AB Komisyonu Sözcüsü ise bu tekliften haberi olmadığını söyledi.