Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:25'te güncellendi)

Petrol, ABD stoklarındaki arz fazlasının yatıştığına yönelik işaretler ile 5 günlük düşüşü sonlandırdı.

Petrol vadelileri, geçtiğimiz 5 seansta yüzde 6.1 gerilemesinin ardından New York’ta yüzde 1.4 kadar yükseldi. Sektörün fonladığı American Petroleum Institute’un açıkladığı verilere göre petrol stokları, 15 Mayıs itibarıyla üst üste 3. haftada da gerileme gösterdi. Veriye göre stoklar 5.2 milyon varil daraldı. Çarşamba günü açıklanacak resmi stok verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler, stoklarda 1.75 milyon varillik bir düşüş tahmininde bulunuyorlar.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, artan fiyatların üretimi teşvik edeceği ve arz fazlasının sürmesini sağlayacağı spekülasyonları ile varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksama gösteriyor. ABD’de petrol stokları 85 yılın en yüksek seviyesine yakın bir seyir izliyor. Goldman Sachs Group Inc.’e göre devam eden arz fazlası sorunu Batı Teksas türü ham petrolü (WTI) Ekim ayına kadar varil başına 45 dolar seviyesine itecek.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Stoklar önemli. Çünkü stoklar, hem talep hem de arzı yansıtıyor. Ancak üretim rakamları şu an için kritik önem taşıyor. Piyasa, üretimin en azından istikrarlı seyretmesini ve artış göstermediğini görmek istiyor. Üretimde yukarı yönlü bir hareket petrolde satış getirebilir” dedi.

Temmuz vadeli WTI kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 91 sent kadar yükselerek varil başına 58.90 dolara geldi ve Londra saati ile 09:18'de 58.79 dolardan işlem gördü. Haziran vadeli kontrat, yüzde 3.7 gerileyerek 57.26 dolar ile 28 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Kontratın vadesi Salı günü doldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 23 altında seyrediyor. Vadeli kontrat fiyatları bu yıl yüzde 10 arttı.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 1.2 dolar kadar veya yüzde 1. değer kazanarak varil başına 65.18 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 2.25 dolar düşüş ile 64.02 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.23 dolar seviyesinde.

(12:25'te güncellendi)