Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika yapıcıları, ekonomideki gevşekliğin yıl içinde tamamıyla ortadan kalacağını belirtti. Yetkililer gelecek potansiyel enflasyon baskılarının politikada sıkılaştırma gerektireceği sinyali verdi.

Para Politikası Komitesi, Mayıs ayı toplantı tutanaklarında atıl kapasiteye ilişkin tahminler ile ilgili belirsizlik olduğunu ifade etti. Komitenin en iyi kolektif tahmini, ekonomideki gevşeklik seviyesinin gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 0.5’i olduğu yönündeydi. Tutanaklarda öz konusu durağanlığın bir yıl içinde tamamıyla yok olmasının yüksek ihtimal dahilinde olduğu belirtildi.

Değerlendirmeler, Para Politikası Komitesi’nin geçtiğimiz hafta açıkladığı Enflasyon Raporu’na benzerlikler gösteriyor. Raporda, bir sonraki muhtemel politika hareketinin gösterge faiz oranında artırım olabileceği ifade edilmişti. Gösterge faiz oranı 6 yıldan uzun bir süredir yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede bulunuyor. Enflasyon oranının sıfırın altında seyretmesi ile birlikte BOE’nin politikayı sıkılaştırmaya hemen başlamasına yönelik acil bir baskı bulunmuyor. Piyasalar, 2016’ın ortasına kadar faizlerde artırım olmayacağı yönünde bir fiyatlama yapıyorlar.

Komite, faiz oranının sabit tutulması kararını 9-0 ile oybirliğiyle aldı.