Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar verdi.

Bankadan yapılan açıklamada, marjinal fonlama oranının yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının yüzde 10,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 7,25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 7,5, ve Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 ve borç verme faiz oranının yüzde 12,25, seviyelerinde bırakıldığı duyuruldu.

Banka'nın açıklamasında, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklendiği, dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği belirtildi. PPK, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini belirtti.

TCMB'nin duyurusunda, uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam ettiği kaydedildi. Ancak döviz kurlarında son dönemde yaşanan oynaklıkların, Enflasyon Raporu'nda belirtildiği gibi, çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırdığı dile getirildi. Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkların da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Bu doğrultuda PPK'nın, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği kaydedildi.

TCMB'nin açıklamasında “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir” denildi.

TCMB yetkilileri, her türlü yeni verinin ve haberin geleceğe yönelik politika duruşunun değimesine neden olabileceğini de vurguladılar.