Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Janet Yellen liderliğindeki ABD Merkez Bankası (Fed), tüketici fiyatlarını yukarı itebileceğine yönelik “makul derecede güvenli”. Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) sağladığı teşvikin “şimdiye kadar etkili olduğunu kanıtladığını” belirtiyor. İngiltere Merkez Bankası (BOE), enflasyonun iki yıl içinde hedefe ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ediyor.

Henüz zafer bildirimi niteliğinde olmasa da bu tip açıklamalar, politika yapıcıların rekor düşük seviyedeki faiz oranları ve tahvil alımlarının enflasyonu yüzde 2 aralığına döndürmeye yeterli olduğuna yönelik iyimser olduklarını gösteriyor.

Ancak, Londra’da bulunan Barclays Plc Avrupa Döviz stratejileri yöneticisi Marvin Barth’a göre, merkez bankaları 2011’in başından bu yana enflasyonu defalarca fazla tahmin ettiler. Barth’a göre, dünya genelinde enflasyonda 2011’den bu yana görülen düşüşe ilişkin endişeler artıyor ve öte yandan anlaşılır gibi değil.

Barth’ın tartışmasında haklı olduğu düşünüldüğünde, kendisinin kullanımı ile “küresel olarak enflasyon hedefini tutturamamak”, Yellen ve diğerlerinin fiyatları yukarı itme yeteneğini tehdit ediyor ve enflasyon hedefine herhangi bir zamanda gerçekten ulaşıp ulaşamayacakları sorusunu akla getiriyor. Enflasyon hedeflerine ulaşmaları teşviklerin sona ereceği anlamına geliyor.

Eski bir ABD Hazine yetkilisi olan Barth, “Küresel olarak enflasyon hedefini tutturamamak merkez bankalarını tedirgin tutabilir. Enflasyona yönelik aşağı yönlü risklerin risk olmaktan çıktığını düşünenlerin durup değerlendirme yapması gerekiyor. Bu durum, düşük enflasyon ve deflasyonun gerileyen riskler olduğunu düşünen piyasa katılımcılarını ihtiyatlı olmaya sevk etmeli. ” dedi.