Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin teşvik planının Avrupa ekonomisinde yatırımları teşvik etmesi gerekiyor. Ancak bölgede bulunan pek çok şirket, bunun yerine, finansmanlarını desteklemeye odaklanmış durumda.

2.2 trilyon euroluk (2.4 trilyon dolar) likidite stoku yapan en büyük kamu şirketleri, fabrika inşa etmek, istihdam yaratmak veya işletmelerini genişletmek yerine, tahvil geri alımı yapıyor ve tahvil vadelerini uzatıyorlar.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, piyasaların kapandığı ve bankaların kredi vermediği finans ve ülke krizlerinden ürken Avrupa şirketleri, likidite stoklarını 2009’un başından bu yana iki kattan fazla artırdılar. Telecom Italia SpA ve alışveriş merkezi operatörü Klepierre gibi şirketler, bu yıl için 51 milyar euroluk tahvil geri alım hedefi belirlediler. Royal Bank of Scotland Group Plc.’ye göre bu miktar Nisan 2014’te 32 milyar euro seviyesindeydi.

Milano merkezli Telecom Italia SpA hazine ve sermaye piyasaları yöneticisi Andrea Balzarini, “Toparlanma hala güç ilerliyor. Kesin olan şey, paranın finansal sistem içinde olduğudur. Para, üretim, yatırım veya işletmelere verilen krediye gitmiyor” dedi.

Londra’da bulunan Credit Suisse Group AG yükümlülük yönetimi müdürü Andrew Burton’a göre şirketler, yeni tahvil ihracı yapmak için düşük faiz oranlarından faydalanıyor ve getiriyi yüksek getirili tahvil geri alımı yapmak için kullanıyor.