Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü yatırımcı Muhammed El-Erian, Fed'in dün açıklanan toplantı tutanaklarını değerlendirdi.

El-Erian'ın Bloomberg News'a yaptığı değerlendirme şöyle;

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28-29 Nisan'da gerçekleştirdiği toplantının dün açıklanan tutanaklarında yedi nokta öne çıkıyor.

1- Fed yetkilileri, son ekonomik yavaşlamanın bir kısmını "geçici faktörlere" dayandırıyor ve bu faktörlerin muhtemelen hem geçici hem de düzeltilebilir olduğunu düşünüyor. Bu tanımlama ayrıca, "kısmen veya hatta büyük ölçüde geçici" olarak görülen hanehalkı harcamalarına da uygulanıyor. Yetkililer, "reel ekonomik faaliyetin genişlemeyi ılımlı bir hızda başlatacağını ve işgücü piyasası koşullarının daha da iyileşeceğini" beklediklerini söylediler.

2- Uluslararası görünüm ABD ekonomisine yardımcı olmuyor. Fed yetkilileri, "dış ekonomik ve finansal gelişmelerin", "potansiyel aşağı yönlü riskler" oluşturduğunu kaydediyorlar ve özellikle Yunanistan ve Çin'den bahsediyorlar. Dahası, yetkililere göre, son kısmi geri çekilmeye karşın, doların değer kazanması "muhtemelen bir süre ABD'nin net ihracatını ve ekonomik büyümesini kıstılayan faktör olmaya devam edecek.

3- Fed yetkilileri yüksek fiyatlar konusunda rahat kalmaya devam ediyor ve enflasyon oranının Fed'in yüzde 2 olan hedefine doğru "kademeli yükselmesini" bekliyor. Deflasyon ya da yüksek ve istikrarsız enflasyonun somut riskler oluşturmadığı düşünülüyor.

4- Finansal istikrar FOMC için bir endişe kaynağı. Üyeler özellikle, "Komite politikayı sıkılaştırmaya başlama kararı aldığı zaman" tersine dönebilecek düşük risk primlerini işaret etti. Bu mesajı geçerlerken, yetkililer, piyasalara 2013 yılındaki "taper tantrum"u (varlık alımlarının azaltılacağının açıklanmasından doğan öfke) hatırlatıyor. "Taper tantrum" sırasında yatırımcılar, Fed'in politika duruşuna ilişkin algılamalarını değiştirmiş ve bunun sonucu sert fiyat hareketleri ve piyasa bozulmaları gerçekleşmişti.

5- FOMC henüz faiz artırımı çevrimine başlama tarihi konusunda anlaşmaya varmış değil. Haziran ayının göz ardı edilmemesine karşın, tutanaklar, bu toplantında harekete geçme konusunda çok az bir iştah işaret ediyor. Bu yorum, FOMC üyelerinin faiz artırımının başlatılacağının en iy nasıl işaret edileceğine ilişkin dile getirdikleri görüş serisi ile uyumlu. Zira üyelerin büyük bölümü, "ekonomik koşulların ve görünümün evrilmesine" bağlı olarak, "toplantı bazında" karar verme seçeneğini koruma istekliliğinde.

6- Belirsizlik ilk faiz artırımının zamanlaması ile sınırlı değil. Merkez bankacılar ayrıca, varılacak son noktayı da, "böyle bir dengeye ilişkin tahminlerin yüksek oranda belirsiz" olmasıyla birlikte, aktif bir şekilde tartışıyor.

7- Sahne gerisinde, ve gelecekteki belirsizliklerin farkına varılması ile birlikte, Fed yetkilileri, banka rezervlerine ödemeler gibi, "normalleşme araçlarını" test ediyor. Bu süreci değerlendirirken, yetkililer, faiz artırımı çevrimini başlatma kararı bir kez alındığıında, eldeki araçların "politika normalleşmesinin düzgün bir şekilde ilerlediği koşulları yaratacağı" şeklindeki rahatlıklarını güçlendirdiler.

Özetle, Fed temkinli ve verilere bağımlı olmaya devam ediyor. Yetkililer, ABD ekonomisinin durumu konusunda umut veriyorlar, ancak aşırı güvenli değiller. Fed yetkilileri, önümüzdeki haftalarda daha fazla bilgiye sahip olma konusunda istekli olmalarına karşın, ABD ekonomisinde iç ya da uluslararası gelişmelerden dolayı beklenmedik bir zayıflama olmasından dolayı başlatılamayan faiz artırımı çevrimini bu yıl gerçekleştirme eğilimi gösteriyorlar. Ancak bu çevrim konusunda, öncekiler gibi geleneksel ya da otomatik bir adım olmaycak. Bu adım büyük ölçüde koşullara bağlı olcak, sığ bir yolda yürütülecek ve aralıksız sınamaya ve olası düzeltmelere tabi olacak. Sonuç olarak, bu adım merkez bankacılığın modern tarihinde en gevşek sıkılaştırma olarak anılacak.