Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JPMorgan, dün Döviz piyasalarında hile yaptıkları gerekçesiyle 3 milyar dolar ceza kesilen Barclays ve Royal Bank of Scotland'ın (RBS) önümüzdeki iki yıl içinde usulsüzlük suçlamalarına karşılık 7 milyar sterlin (11 milyar dolar) ayırmak zorunda kalabileceğini belirtti.

JPMorgan bugün yayınladığı bir raporda, Barclays'in son dönemdeki ceza anlaşmasının kapsamına girmeyen elektronik tradinge ilişkin ABD'de yürütülen bir soruşturma nedeniyle 900 milyon sterlin ödemek zorunda kalabileceği ifade edildi. RBS'nin ödemesi gerekebilecek en büyük ceza ise ABD'deki perakende mortgage destekli tahvillerin (RMBS) kötüye kullanılmasından doğabilecek 3.1 milyar sterlin olarak belirtildi.

JPMorgan analistlerinden Raul Sinha "Hukuki giderlere ilişkin belirsizlik olsa ve Barclays'deki sermaye azalmış durumdaysa da, bankanın usul sorunlarına temkinli yaklaşma gerekiyor. RBS için ise, en büyük endişemiz ABD RMBS hukuki giderleri" diye konuştu.

Barclays ve RBS, "kur manipülasyonu üzerinden kazanç sağlamak" ve "libor manipülasyonu" soruşturmalarından dolayı, dün toplamda 5.8 milyar dolar ceza ödemeleri kararlaştırılan altı bankanın arasındaydı.