Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fed/Fischer: Euro Bölgesi krizi atlatacaktır

Fed/Fischer: Euro Bölgesi krizi atlatacaktır

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer katıldığı panelde "Euro Bölgesi'nde ekonomik ve parasal birliğin krizi atlatacağını" ifade etti

Giriş: 21 Mayıs 2015, Perşembe 20:34
Güncelleme: 22 Mayıs 2015, Cuma 11:02

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer “Avrupa’nın ekonomik ve parasal birliğinin krizi atlatacağını ve para politikasının artan hükümet harcamalarından fayda sağlayacağını” ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Portekiz’de düzenlediği bir forumda gerçekleştirdiği konuşmada Fischer, “Gelecek krizler ile mücadele etmenin en iyi yolu, bir problemle karşılaşılabilecek başlıklarda ekonomik çerçeveyi güçlendirmektir” dedi.

Fisher, “Euro Bölgesi’nde yaşanan krizin euroyu güçlendirdiğini ve AMB’nin efektif politikalar sürdürmekte yetkin olduğunu” ekledi.

Fischer konuşmasında “Üye devletlerin sorumlu nitelikte finansal ve parasal politikalar uygulaması gerektirdiğini” belirterek, “bunun cesur ve efektif bir para politikasının sürmesi anlamına geldiğini” belirtti.

Geçtiğimiz yıl Fed başkan yardımcısı olarak göreve başlayan Fischer, ABD ekonomisi veya Fed ile ilgili soruları cevaplamadı.

ABD ekonomisi

ABD Merkez Bankası (FED), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 28-29 Nisan tarihli toplantı tutanakları birçok Fed üyesinin Haziran'da faiz artırımını olanaklı görmediğini ortaya koydu. Öte yandan olası görülmemekle birlikte Haziran ayında gerçekleşecek bir faiz artırımı üyeler tarafından göz ardı edilmedi.

Tutanaklara göre, üyelerin çoğu ekonomi ve istihdamın ilk çeyreğin ardından toparlanmasını ve ılımlı bir hıza erişmesini bekliyor. 2006'dan bu yana ilk kez gerçekleşecek faiz artırımı hakkında, üyelerin pek çoğu bunun Haziran'dan sonraki herhangi bir toplantıda olabileceğini ve enflasyon ile istihdam verilerine bağlı olacağını kaydetti.

Çarşamba günü açıklanan tutanakları Bloomberg'e değerlendiren El-Erian'a göre, "Fed yetkilileri, son ekonomik yavaşlamanın bir kısmını "geçici faktörlere" dayandırıyor ve bu faktörlerin muhtemelen hem geçici hem de düzeltilebilir olduğunu düşünüyor. Bu tanımlama "kısmen veya hatta büyük ölçüde geçici" olarak görülen hanehalkı harcamalarına da uygulanıyor. Yetkililer, "reel ekonomik faaliyetin genişlemeyi ılımlı bir hızda başlatacağını ve işgücü piyasası koşullarının daha da iyileşeceğini" beklediklerini söylediler"