Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, önde gelen batılı ülkelerde artan eşitsizliği durdurmanın ilk adımının, ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret anlaşmasını önleme mücadelesi olduğunu söyledi.

Küreselleşmenin yoksulluğu azalttığına dair tezi reddeden ekonomist, Çin'de 500 milyon insanın yoksulluktan kurtulmasını küreselleşmeyi kullanarak sanayi tabanını kurması ile açıkladı.

Londra'da "Büyük Ayrım" adlı kitabının tanıtım etkinliğinde konuşan Stiglitz "Bu Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu veya Peter Sutherland'in (Dünya Ticaret Örgütü'nün eski başkanı) öngördüğü şekilde bir küreselleşme değildi. Çin hiçbir zaman sermaye hesabını serbestleştirmedi. Küreselleşmeyi kendi avantajı için kullandı" dedi.

Stiglitz "Batılı ülkeler yüksek işsizlik oranları, düşük büyüme ve ücretlerden muzdarip. Ticaret daha fazla eşitsizliğe yol açtı. Kalifiye olmayan işçiler, Çin'de aynı durumdaki işçilerle mücadele ediyor. Bu da ücretleri aşağı çekiyor. Küreselleşmenin daha fazla eşitsizlik getirdiğini kabul etmeliyiz" diye konuştu.