Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50’de güncellendi)

Petrol vadelileri, Pazartesi günü yüzde 0.2 yükselmesinin ardından Londra’da yüzde 1 kadar geriledi. Dolar euro karşısında Fed’den gelen faiz artışına yönelik olumlu sinyallerin ardından 4 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Irak Başbakanı, Ramadi şehrinin IŞİD militanlarından hızlı bir şekilde geri alınacağı taahhüdü verdi. Suudi Arabistan’da Kral Salman, intihar saldırısının sorumlularını cezalandırma sözü verdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) 5 Haziran’da olağan toplantısını gerçekleştirecek ve Bloomberg anketine göre OPEC toplantıda üretim kotasını sabit tutacak.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonları ile bu ay duraksıyor. Dünya petrolünün yüzde 40’ını üreten OPEC’in fiyatları desteklemek yerine pazar payını gözeten stratejisini sürdürmesi bekleniyor. ABD’de arz rekor seviyeye yakın seyrediyor.

Oslo’daki SEB AB şef emtia analisti Bjarne Schieldrop “Brent bir uçurumdan aşağıya yuvarlanmıyor fakat Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeler ve güçlü dolar tarafından aşağıya çekiliyor” diye görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 67 sent kadar düşmesinin ardından Londra saati ile 11:17’de varil başına 65.08 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 42 altında seyrediyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.76 dolar seviyesinde.

WTI for July delivery was at $59.32 a barrel in electronic trading on the New York Mercantile Exchange, down 40 cents from the May 22 close. There was no floor-trading session Monday because of the Memorial Day holiday and transactions will be booked Tuesday for settlement purposes. Prices, little changed in May, have gained 11 percent this year.

Temmuz vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektrobik işlemlerde 22 Mayıs’taki kapanış seviyesinden 40 sent gerileyerek varil başına 59.32 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü tatil nedeniyle işlem görmedi. Fiyatlar Mayıs ayında yatay bir seyir izlerken, bu yıl yüzde 11 yükseldi.

(14:50’de güncellendi)