Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yabancı yatırımcılar, ABD tahvil faizlerinin Avrupa ve Japonya’dan yüksek olmasından ve analistlerin dolarda ralli olacağı yönündeki tahminlerinden etkilenerek bu yılın başlarında ABD Hazine tahvillerine likidite aktardılar. Ancak birkaç ay sonra tahvil sahipleri doların 4 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve Fed’in faiz artırımı görünümün daha az belirgin olması ile birlikte ABD tahvillerinden çıkmaya başladılar.

New York’ta UBS Group AG’nin UBS Wealth Management Americas birimi kıdemli yatırım stratejisti Stephen Freedman, “Dolarda yükseliş beklentili bir duruş sahibi olmak daha az ilgi çekiyor” dedi. Freedman, UBS Wealth Management’ın doğrudan yönetilen müşteri hesaplarında dolarda yükseliş beklentisi ile açtığı uzun pozisyonlarını 5 Mayıs’ta sattığını söyledi.

ABD şirketleri ihracatın ve karların düşmesini güçlü dolar ile ilişkilendirirken, zayıflayan dolar da ekonomiyi olumsuz etkileme potansiyeline sahip. Dolar pozisyonlarının terk edilmesi, borçlanma maliyetlerinin yükselmesini tetikleyen tahvil piyasası kayıplarından, yabancı yatırımcıların ABD varlıklarından kaçınması ile birlikte görülen hisse senedi düşüşlerine farklı çıkarımlara işaret ediyor.

Son dolar-ABD Hazine tahvilleri fenomeni, tahvil traderlarının kafasını karıştıran bir trendin açıklanmasına yardımcı oluyor. Dolar gerilediği zaman, bu durum genellikle ABD ekonomisinin zayıf göründüğü anlamına geliyor ve bu da ABD Hazine tahvillerine sığınma talebini destekleme eğilimi gösteriyor.

Ancak durum bu kez farklı. Bloomberg ABD Hazine Tahvilleri Endeksi’ne göre, ABD Hazine tahvilleri 18 Mart’tan bu yana yüzde 1.6 kayıp verdi. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 1 geriledi.

Eaton Vance Corp. yöneticilerinden Eric Stein, “Tipik olarak ABD tahvil faizlerinin yükselmesi doların güçlendiği anlamına geliyor. Ancak neredeyse tüm yıl boyunca bu tam tersi şeklinde oldu” diye konuştu.