Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in kreditörleri daha fazla kemer sıkma önlemleri alınması ile ilgili ısrarları konusunda suçlaması ile bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Yunanistan ve kreditörleri arasında anlaşma sağlanması ülkenin ihtiyacı olan fonların serbest bırakılmasını sağlayabilir.

Almanya tahvilleri, Yunanistan ve Euro Bölgesi’nin diğer maliye bakanları arasındaki anlaşmazlığın sürmesi ile birlikte yatırımcıların güvenli varlık arayışına girmeleriyle yükseliş gösterdi. Akdeniz ülkesi Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) gelecek ay yaklaşık 1.6 milyar euro (1.7 milyar dolar) ödeme yapması gerekiyor. İspanya tahvilleri, kemer sıkma karşıtı adayların 24 Mayıs’taki yerel seçimlerde görülmemiş bir ilerleme kaydetmelerinin ardından Pazartesi günü kayıpları genişletti.

Frankfurt’taki DZ Bank AG öncü piyasa stratejisti Daniel Lenz, “Satış dalgasının ardında iki tetikleyici var. İlki İspanya seçimleri, diğeri de tabii ki Yunanistan. Çok fazla belirsizlik bulunuyor” dedi.

10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi 7 baz puan veya yüzde 0.07 yüzde puan yükselerek Londra saati ile 08:00’de yüzde 1.93 oldu. Tahvil faizi, erken saatlerde 12 baz puan kadar yükselerek 18 Mayıs’tan bu yana en büyük artışı gösterdi. Haziran 2025 vadeli yüzde 1.5 faizli tahvilin fiyatı 0.655 veya 1,000 euro nominal değerde 6.55 euro düşerek 96.175’e indi.

10 yıl vadeli İspanya tahvil faizi, Pazartesi günü 6 baz puan yükselmesinin ardından 4 baz puan artış ile yüzde 1.88 oldu.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi, 4 baz puan gerileyerek yüzde 0.56 ile 19 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.