Çay üretiminde kota arttırıldı
ÇAYKUR/Sütlüoğlu: Vatandaşı rahatlatmak adına dönüm başına 350 kg olan kotamızı 450 kg'a çıkardık
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay kotasını dönüm başına 350 kilogramdan 450 kilograma çıkardıklarını bildirdi.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, 25 Nisan'da yaş çay kampanyasını açtıklarını anımsatarak, havaların soğumasının çay gelişimini yavaşlattığını ve alımların 9 Mayıs'ta başlayabildiğini belirtti.
Bugüne kadar 53 bin ton yaş çay aldıklarını ifade eden Sütlüoğlu, ay sonuna kadar hedeflerinin yaklaşık 100 bin ton olduğunu söyledi.
Son iki yılda günlük 6 bin 600 ton olan yaş çay işleme kapasitelerini, 8 bin tona çıkardıklarını kaydeden Sütlüoğlu, "Önemli bir kapasite artışı gerçekleşmiş oldu. Kapasite artışı 14 büyük fabrika kurmaya eş değer bir artış. Daha rahat çay alımlarını hedefledik. Önümüzdeki yıllarda kapasiteyi 10 bin tona kadar çıkaracağız. 10 bin tonlarda daha istikrarlı şekilde alım yapacağız. Bazı art niyetli kişilerin de yaş çay fiyatıyla oynaması mümkün olmayacak" diye konuştu.
Randevulu yaş çay alım sisteminde üçüncü yılın yaşandığını anlatan Sütlüoğlu, "Sistem oturdu. Çayda devrim diyebileceğimiz bir sistem. Bu sistem sonrası sorunlar azaldı, alım yerlerindeki izdihamlar sona erdi. Vatandaş haftada bir çaylığa gidiyor ve rahatlıkla çayını satabiliyor. Bir kaç yıldır çayda huzur dönemi yaşanıyor" ifadelerini kullandı.
Kötü niyetli alıcılara engel
Sütlüoğlu, her yıl mayıs dönemi için 350 kilogram olan dönüm başına kotayı, bu yıl şartlar nedeniyle sezon başında 450 kilogram olarak belirlediklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Kötü niyetli alıcılar tarafından üreticinin alnının terinin istismar edilmemesi için üreticiyi koruyoruz. Son bir kaç gündür iyi niyetimize rağmen özel sektörün fiyatları aşağı çektiğini gördük. Vatandaşların rahatsız olduğunu ve sorunları bize ilettiğini gördük. Bu yönde şikayetler geliyor. Vatandaşı rahatlatmak manasında dönüm başına 350 kilogram olan kotamızı 450 kilograma çıkardık. Vatandaşımızın çayını dönüm başına 450 kilogramdan alacağız. Vatandaşımız paniklemesin, acele etmesin. Çaylarını sonuna kadar alacağız. Kötü niyetli firmalara fırsat vermesin."
ÇAYKUR, özel sektör ve her kesimin, vatandaşa mahkum olduğunu dile getiren Sütlüoğlu, "Vatandaş çay vermezse kimse çay üretemez. Fabrikalarımız demir yığını olarak kalır. Vatandaşlarımızı rakip olarak görmeyeceğiz. Vatandaşlar bizim iş ortağımızdır. Vatandaş bize çay verecek ki biz üretim yapıp tüketicinin çay ihtiyacını karşılayalım. Bir ortaklığın sürmesi için iki ortağın kazanması gerekir. Bir ortak gülerken diğeri ağlarsa bu iş yürümez" dedi.
Sütlüoğlu, sanayicinin uzun vadeli düşünmek zorunda olduğuna dikkati çekerek, "Üç beş büyük firmayı memnun etmek için tek gelir kaynağı çay olan 206 bin aileyi mağdur etmek ahlaki değil. Bu ticaret mantığına ters. Ahlaka sığmaz. Bir tarafı sevindirirken asıl çilekeş üreticiyi mağdur ediyorsunuz, duasını alacağınıza bedduasını alıyorsunuz. Bu çok yanlış" diye konuştu.
Asıl gücün üreticinin elinde olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, "Kendilerini zayıf, aciz, sanayiciye mahkûm görmesin. Biz onların arkasındayız. Ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Paniklemesinler. Üretici 4 haftada çayını bize verecek. Birkaç gün içinde bize vermeye çalışmasın. Günlük kapasitemiz 8 bin ton. Fazla alırsak çay çürür, bu da zarar. Kontenjan tartışması da yapmak doğru değil. Acele etmesinler, sonuna kadar çayını alacağız" değerlendirmesinde bulundu.
AA