Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in ABD hane halkının ekonomik refahına ilişkin gerçekleştirdiği raporu açıklandı ve çok ilginç bir bulgu içeriyor: Makul bir sayıda Amerikalı, zam almasalar dahi daha uzun saatler çalışmak istiyor.

Fed serbest meslek sahibi olmayan çalışanlara, saatlik ücretlerinin değiştirilmemesi halinde daha fazla, daha az veya aynı oranda çalışıp çalışmak istemediklerini sordu. Rapora göre sorunun amacı ekonomideki eksik istihdamı hesaplamaya çalışmak idi.

Katılımcıların yüzde 36‘sı mevcut ücretleri ile daha fazla saat çalışmayı tercih edebileceklerini söylediler. Yarı zamanlı çalışanlar arasında bu oran yüzde 49 seviyesinde çıktı. Anket sonuçları, Fed Başkanı Janet Yellen ve meslektaşlarının hala karışık sinyaller veren işgücü piyasası ile ilgili değerlendirme yapmalarına yardımcı olabilir.

New York’ta bulunan Jefferies LLC para piyasası ekonomistlerinden Thomas Simons, “Yellen işsizlik oranının işgücü piyasasındaki gevşekliğin tamamını yansıtmayabileceğini söylediğinde tam da bundan bahsediyordu. Çalışanlar daha yüksek ücret teklif eden fırsatların olduğunu hissedene kadar, risk almaktansa aynı ücret ile çalışmaktan memnun olacaklar” dedi.

Söz konusu sorunun 2014 raporuna yeni eklediğini belirten Fed sözcüsü Susan Stawick, “Dolayısıyla karşılaştırma yapabileceğimiz bir veri yok” diye konuştu.

Öte yandan eğer yeteri sayıda insan mevcut ücret seviyesinde daha uzun saatler çalışmak isterse bu işverenlerin üzerindeki zam verme baskını sınırlandırır. Ortalama saatlik ücretler Nisan ayında sona eren yılda sadece yüzde 2.2 yükseldi. Toparlanmanın başlamasından bu yana aynı dar aralıkta dalgalanan gösterge, tarihi norm olan yüzde 3 ile 4 aralığından oldukça uzak seyrediyor.

Washington’dan Wall Street’e ekonomistler ekonomide ne kadar gevşekliğin kaldığını hesaplamaya çalışıyorlar. ABD’de işsizlik oranı 7 yılın en düşük seviyesinde ve istihdam istikrarlı bir yükseliş gösteriyor. Ancak üniversite mezunlarının barista olarak çalışması gibi eksik istihdam biçimlerinin hesaplanması zor.