Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro önemli para birimlerinin çoğu karşısında, Yunanistan kreditörleri ile anlaşma sağlamaya yaklaştığı spekülasyonu ile yükseliyor. Borç yüklü Yunanistan’ın eurodan çıkacağına ilişkin endişeler hafifliyor.

Euro dolar karşısında, bir hükümet yetkilisinin Yunanistan’ın uluslararası kreditörleri ile bir fonlama anlaşması taslağı üzerinde çalıştığını belirtmesinin ardından yükselerek kayıplarını sildi. Aynı kaynağa göre söz konusu anlaşma düşük bir faiz dışı fazla öngörmesi ile birlikte satış vergisi ve emeklilik reformlarını içerecek.

Standard Chartered Plc kıdemli stratejistlerinden Mike Moran, “Euronun anlaşma taslağını hazırlandığı haberi ile destek buluyor. Bu anlaşmaya yönelik ilk adım olabilir. Ancak erken safhalarında bulunuyor” dedi.

Euro dolar karşısında, erken saatlerde yüzde 0.5 kadar gerilemesinin ardından New York saati ile 17:00’de yüzde 0.3 yükselerek 1.0904 dolardan işlem gördü. Dolar yen karşısında yüzde 0.5 yükselerek 123.66 yene geldi ve 124.07 yen ile Temmuz 2007’den bu yana en güçlü seviyeyi gördü.

AB Komisyonu tarafların bir anlaşmaya varmadığını belirtirken, Yunanistan bir uzlaşmaya varacağı iyimserliği euroya destek sağladı. Euro 3 ayın en yüksek seviyesinden geçtiğimiz iki haftada yüzde 5 gerilemişti.