Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden toparlanması 4 aydır duraksayarak sürüyor. Tanker piyasası petroldeki rallinin tehdit altında olduğuna yönelik net bir sinyal veriyor.

Dev tanker gemilerine olan talepte ani bir yükseliş görülmesi, gösterge taşıma ücretini 20 Mayıs itibarıyla sona eren iki hafta içerisinde yüzde 57 yukarı itti. OPEC’in Haziran ayı başında petrol sevkiyatlarında yaklaşık yarım milyar varil petrolü olacak. Söz konusu miktar bu yılın en yükseği olarak görülüyor. Analistler 20 milyon varil petrolün gemilerde depolandığını belirtiyorlar. Bu da arz fazlası sorununun henüz ortadan kalkmayacağını başka bir işareti olarak ifade ediliyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek petrolünü üretiyor ve fiyatlardan ziyade pazar payını korumaya kararlı görünüyor. Petrol fiyatlarında geçtiğimiz yıl kaydedilen gerilemeden bu yana ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısında rekor düşüş görülmesi ve şirket harcamalarında milyar dolarlık kesintilere gidilmesi, üretilen varillerde düşüş yönünde henüz etki göstermedi. Goldman Sachs Group Inc.’e göre dünya ihtiyacından günlük olarak 1.9 milyon varil daha fazla petrol üretiyor.

Antwerp-based Euronav NV CEO’su Paddy Rodgers, “Petrol arzında yükseliş sürüyor. Bu petrolün bir yere gitmesi gerek” dedi.

Londra’daki Baltic Exchang’e göre, dev tankerler için günlük oranlar sektörün gösterge rotasında 6 Mayıs’taki 52,987 dolardan 20 Mayıs’ta 83,412 dolara ulaştı.