Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Norveç petrol fonu kömür kullanan şirketlerden çıkıyor

Norveç petrol fonu kömür kullanan şirketlerden çıkıyor

  • Norveç'in 916 milyar dolarlık petrol fonu, kömür faaliyeti ağırlıklı olan şirketlere yaptığı yatırımlardan çıkmayı planlıyor

Giriş: 28 Mayıs 2015, Perşembe 12:28
Güncelleme: 29 Mayıs 2015, Cuma 08:05

Norveç'in 916 milyar dolarlık petrol fonu, kömür faaliyeti ağırlıklı olan şirketlere yaptığı yatırımlardan çıkmayı planlıyor. Fonun bu kararının, kömür kullanan santral işleten ya da bu santrallerde üretilen elektriği dağıtan Avrupalı şirketleri tehdit ettiğine dikkat çekiliyor.

Norveç parlamentosundan maliye komitesinden bazı üyeler, iktidar ve muhalefet üyelerinin bu konuda anlaşmaya vardığı haberlerini teyit etti. Anlaşmanın Norveç basınına sızan ayrıntılarına göre, petrol fonu, faaliyetlerinin yüzde 30'undan fazlası kömüre dayalı olan şirketlerden çıkacak. Böylece Norveç petrol fonunun bundan sonra, toplam gelirinin ya da ürettiği toplam enerjinin yüzde 30'dan fazlasını kömürden sağlayan şirketlerde yatırımı olmayacak.

Komitenin kararı 5 Haziran'da onay için parlamentoya sunulacak. Komitenin bu konuda ortak hareket etmiş olması parlamentonunda bu kararı büyük olasılıkla onaylayacağı anlamına geliyor. Maliye komitesinin Liberal partiden üyesi Terje Breivik, anlaşmanın, şirketleri kömüre olan bağımlılığını azlatmaya zorlamak için fona güçlü bir araç sağladığını söyledi.

Berivik, bu durumdan Almanya'nın RWE ve Eon, İsveç'in Vattenfall şirketlerinin etkilenebileceğini belirtti. Breivik'e göre bu adım, petrol fonunun iklim sorunlarından kaynaklı finansal risklerin farkında olduğunu gösteriyor.

Norveç'in petrol fonu, fosil yakıtlara dayalı şirketlerden yatırımlarını çekmesi için bir süredir baskı altında bulunuyor. Bu nedenle fon daha önce kömür madenciliği yapan şirketlerdeki yatırımlarını satmıştı. Son anlaşmada, madencilik şirketlerinin yanı sıra enerji dağıtım şirketleri de kapsam altına alınıyor.

Yeşiller Partisi'nden Rasmus Hansson, anlaşmanın, petrol fonunun politik bakımdan tarafsız bir yatırımcıdan çıkarak çevreye stratejik yatırımlar yapan bir yatırımcıya dönüşmesinde çok önemli bir ilk adım olduğunu söyledi.