Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankasından likidite yardımı almak zorunda olan Yunan bankaları, rekor seviyedeki mevduat çıkışlarının olumsuz etkileri ile mücadele ediyorlar. Bankaların durumu ülke ekonomisinin çift dipli resesyona girmesinin ardından kötüleşiyor.

Ülkenin varlık bakımından en büyük bankası olan National Bank of Greece SA ve Alpha Bank AE Perşembe günü ilk çeyrek dönem kar açıklamalarını yapacaklar. Piraeus Bank SA Çarşamba günü yaptığı açıklamada ilk çeyrek kaybının 69 milyar euro (75 milyar dolar) olduğunu belirtti. Mevduatlar, yüzde 15 daralarak 46.5 milyar euroya geriledi. Mayıs ortası itibarıyla özel mevduat çıkışları 1.9 milyar euroya ulaştı.

Euroxx Securities SA analisti Maria Kanellopoulou, “AMB’den fonlamanın daha pahalı hale gelmesi ve batık krediler için provizyonların yükselmesi ile Yunan bankalarının bu çeyrek dönemde de kayıp vermeyi sürdürmesini bekliyoruz. Yunanistan’ın destek programı ile ilgili belirsizlik bankaların varlık kalitesinde kaçınılmaz olumsuz bir etki yaratacak” dedi.

Yunan bankaları, hükümet ve kreditörleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sermaye piyasalarına ve AMB’nin normal finansman operasyonlarına olan erişimlerini kaybettiler. Bankalar batmaktan kaçınmak için 80 milyar euroluk Acil Durum Likidite Yardımı’na (ELA) güveniyorlar.