Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aralarında Franklin Templeton'ın da yer aldığı Ukrayna'nın kreditörlerinin, borcun vadesinin 10 yıla kadar uzatılması ve faiz ödemelerinde 500 milyon dolarlık indirim içeren bir teklif sundukları belirtildi.

Bloomberg'e bilgi veren kaynak, Ukrayna'nın borcunun 8,9 milyar dolarını veren bir grup tarafından 9 Mayıs'ta sunulan teklifin, tahvillerin 2019'dan başlayarak yedi yıllık bir sürede amorti edilmesini içerdiğini aktardı. Aynı kaynağa göre, grup bu teklifin Uluslararası Para Fonu'nun 17,5 milyar dolarlık kurtarma paketindeki üç hedefi de karşıladığını belirtiyor.

Ukrayna Maliye Bakanı Natalie Jaresko 21 Mayıs'ta kreditörlerin 20 milyar dolarlık tahvillerden kaynaklanan kaybı kabul etmelerinin bir gereklili olduğunu belirtse de, aynı kaynak tahvil sahibi grubun bu yönde bir hamleyi siyasi amaçları olan ve keyfi olarak gördüğünü belirtti.

Bu fikir ayrılığı, Ukrayna'nın IMF'ye yeni yardım almak için Haziran ortasına kadar borç müzakerelerinde yeterli ilerleme sağladığını gösterme konusunda karşılaşacağı zorlukları gözler önüne seriyor. Bu durum aynı zamanda Ukrayna'nın ilk borcunun vadesi dolacak olan 23 Eylül'den önce taraflar arasında anlaşma sağlanamayabileceğini de gösteriyor.