Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, bu yılın son çeyreğinde faaliyete geçecek Petkim Konteyner Limanı'na piyasa değeri olarak bir milyar dolar biçildiğini, büyüklüğünün ise 75 futbol sahasına denk geldiğini söyledi.

Petkim Konteyner Limanı Petlim'i ve limanın Türkiye'ye yapacağı katkıyı AA muhabirine değerlendiren Yavuz, Türkiye'nin 3'üncü ve Ege Denizi'nin en büyük limanı olacak Petlim'in Pire Limanı'na alternatif oluşturacağını dile getirdi.

Yavuz, dünyanın en büyük konteyner gemilerinin limana kabul edilebileceğine dikkati çekerek şöyle devam dedi:

"Türk sanayicileri, Pire ve İskenderiye gibi limanlarda yaşanan zorluklardan kurtulacak, ihracatçının navlun maliyeti azalacak. Limanın işletmesi için konteyner terminal işletmeciliğinde dünya devi olan APM Terminals'in Türkiye'deki iştiraki APM Terminalleri Liman İşletmeciliği A.Ş ("APMT") ile stratejik işbirliği yaptık. Anlaşmaya göre dünyanın en büyük konteyner elleçleme firması olan APMT, 28 yıllığına limanın işletmesini üstlenecek. Petkim Konteyner Limanı, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon dolar dış ticaret hedefine ulaşması yolunda çok önemli bir ivme sağlayacak, Ege'nin en büyük entegre limanı özelliğiyle ülkemizin dünyaya açılan yeni kapısı olacak."

Petkim Konteyner Limanı'nın kurulacağı alanda, Petkim mülkiyeti dışında Hazineye ait olan yerler için Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden kullanım hakkı alındığını vurgulayan Yavuz, liman inşaatı tamamlandığında, alınacak olan Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi kapsamında faaliyetler başlayacağını bildirdi.

75 futbol sahası büyüklüğünde

Petlim Limancılık Ticaret A.Ş.'nin Petkim'in yüzde yüz iştiraki ile 2010'da kurulduğunu hatırlatan Yavuz, Petkim Limanı'nın geliştirilmesi ve daha ekonomik işletilmesi için toplam 400 milyon dolarlık yatırımın öngörüldüğünü dile getirdi.

Yavuz, Petlim'e ABD'li Goldman Sachs'ın yüzde 30 hisse ile ortak olduğunu anımsatarak, "Petkim'in bugünkü piyasa değeri 1,4 milyar dolar ama ABD'li yatırım devi Goldman Sachs sadece Petlim'e bir milyar dolar değer biçip Petlim Limancılık Ticaret A.Ş.'nin yüzde 30'unu temsil eden 45 milyon adet hisseyi 250 milyon dolara satın aldı. Finans dünyasının en güçlü oyuncularından olan ABD'li Goldman Sachs'ın Petlim'e biçtiği değer ve yapılan ortaklık, dünya piyasalarında projenin geleceğine duyulan güven ve inancın en önemli göstergesidir. Bu anlaşmayı stratejik ve uzun vadeli bir işbirliğinin temeli olarak görüyoruz" diye konuştu.

Petkim'in iştiraki Petlim Limancılık ve Akbank arasında geçen hafta 212 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladığını aktaran Yavuz, Akbank'tan alınan kredinin ilk 3 yılının geri ödemesiz 13 yıl vadeli olduğunu da belirtti.

AA