Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'de genel seçimlerin gerçekleştirilmesiyle, anket şirketlerinin yayınladıkları tahminlerindeki başarıları da merak konusu.

7 Haziran seçimlerine dair önde gelen araştırma şirketlerinin (Genar, Gezici, Mak, Metropoll, Sonar, Konda, Konsensus) Mayıs ayı itibarıyla yayınladıkları son anket sonuçlarına göre, hiçbir şirketin 4 büyük partinin (AKP, CHP, HDP, MHP) gerçekleşen oy oranlarını doğrudan tahmin edemediği ortaya çıktı.

Henüz yurtdışı oylarının hesaba katılmadığı ve verilerin ıslak imzalı tutanaklarla sağlamasının yapılmadığı bir ortamda, AA verilerine göre tüm sandıkların yüzde 99,7’si açıldı.

Seçimlere katılım yine AA verilerine göre, yüzde 86,4 oranında gerçekleşti. TSİ ile 23:00’da 4 partinin oy oranları grafikteki gibi gerçekleşti.

Parti bazında sonuçları değerlendirdiğimiz takdirde,

AK Parti’nin yüzde 40,8 oranındaki oyuna yönelik Sonar yüzde 41 ile en yakın tahminde buılunurken, Konda yüzde 40.5 ile diğer yakın sonucu yayınladı.

CHP’nin yüzde 25,1 oranındaki oyuna ilişkin Genar yüzde 25,4 ile en yakın tahminde yaparken, Mak yüzde 24,79 ile diğer yakın tahmini gerçekleştirdi.

HDP’nin yüzde 12,9 oranındaki oyunu yakından tahmin edebilen şirket olmazken, Konda yüzde 11,5 ile biraz uzaktan da olsa en yakın tahminde bulundu.

MHP’nin yüzde 16,4 oranındaki oyuna yönelik en yakın tahminlere ilişkin, bir yanda yüzde 15.9 ile Genar diğer yanda yüzde 17,1 ile Gezici ve Metropoll en yakın tahminleri gerçekleştirdi.

Söz konusu oy oranlarına göre, milletvekili dağılımı şu şekilde gerçekleşti.

BloombergHT.com Editörü
Ersin ŞENEL
esenel@bloomberght.com